Geçen yıl yine bu ayın ortalarından sonra Türkiye'nin desteği ile Ermeni beldesi Keseb'e saldıran cihatçılar, bölgede bir süre kontrol sağladıktan sonra Keseb'deki stratejik tepeleri kaybedince Keseb savaşında yenilmişlerdi.
Tepeler, Lazkiye'den Deraa'ya kadar tüm savaş sahasında ön/ilk savunma cepheleri olmaları nedeniyle önem arz ediyor. Cihatçıları, Lazkiye'deki son kaleleri olan Cebel el-Ekrad (Kürtler Dağı) dağında ve Salma beldesinde Keseb benzeri bir son bekliyor. Biraz daha uzun çatışma süreci ile tabi.
Cebel el-Ekrad, Lazkiye'nin kuzeydoğu kırsalında yer alıyor. Salma beldesi de, bu dağın güneyinde yer alan en önemli cihadçı merkezi.
Salma'nın güneyindeki Durin tepesi ve Durin beldesi, Suriye Ordusu ve Ulusal Savunma Güçlerinin ortak operasyonu ile kontrol altına alındı. Böylece Cebel Ekrad'a doğru ilk kapı açılmış oldu.
Salma beldesi 2012'nin ortalarından sonra ÖSO'nun kontrolüne geçti. Salma'da yaşayanların bir kısmı Türkiye bir kısmı da Lazkiye merkezine kaçtı. Salma 2013'te de bu kez Nusra Cephesi ve IŞİD kontrolüne girdi. Özellikle o dönemde Halep ve İdlib'te birçok yerde kontrol sağlayan IŞİD ''Salma yetmez, sahile doğru yol açıp Lazkiye'ye inmeliyiz'' demişti.
IŞİD komutasında ''Müminlerin Annesi Ayşe'nin Torunları'' ismiyle bir operasyon başlatılmış ve bu operasyonda işgal edilen köylerde Human Rights Watch raporuna göre 190 Alevi katledilmişti. Bu saldırının koordinasyon merkezi Salma beldesiydi.[1]
İlk ateş ordu ve NDF'den
Cihatçı gruplar Lazkiye sahiline inmek için birçok defa farklı isimlerle ‘Sahil Savaşları’ başlattılar. Fakat bu sefer Lazkiye'nin kuzeydoğusunda cihatçıların bölgelerine yönelik ilk ateşi Suriye ordusu ve Ulusal Savunma Güçleri (NDF) attı.
Cebel Ekrad'ın en güneyinde yer alan Durin tepesinin alınması ile Salma beldesi ordu ve NDF'nin ateş hattına girmiş oldu. Durin tepesinde Nusra Cephesi'nin verdiği kayıplara ait video görüntüleri sosyal medyada dolaşıma girdi. Dün akşam saatlerinde Kefr Nebl köyünün de cihatçılardan alınması ile Salma beldesi kuşatma altına alındı. Birkaç yerel kaynağa göre Salma beldesi içinde de panik var ve kaçışlar başladı.
El-Sefir gazetesinden Tarık el-Abid, 2013'teki katliamda yakınlarını kaybeden birçok gencin Ulusal Savunma Güçlerine (NDF) katıldığını yazmıştı. Köylerini, yeniden katliam ve tekfir sloganları ile tehdit eden cihatçılara karşı NDF'de savaşan gençler, ormanlık ve dağlık alanlardaki çatışmalarda ordu birliklerinden daha önemli bir rol oynuyor.
El-Menar televizyonuna konuşan bir NDF komutanı ''Durin tepesini alırken zorlanmadık. Cihadçı gruplar yenilgi ruhu taşıyor. Tepeden sonra Durin beldesini de aldık. Bu ilk adımdı ve stratejikti. Salma'ya bir kapı açtık. Bundan sonraki adımlarımız Salma'ya yönelik olacak'' dedi.
Cihatçı kaynaklar da ‘tehlikenin’ farkında. Muhaliflerin yerel haber kaynakları ''Salma'nın ne kadar önemli olduğunu biliyor musunuz?'' soru başlığı ile bölgenin önemini anlatmaya çalışırken Nusra Cephesinin Suudi Şeyhlerinden Abdullah Muheysini, sosyal medyadaki hesabından eli silah tutan herkesi cepheye çağırdı.
El-Kaide'ye bağlı Nusra Cephesi, el-Kaide temsilcisinin kurduğu Ahrar Şam ve diğer tekfirci cihadçı gruplar ''Lebbeyk Ya Allah'' ismi ile bir operasyon başlattı. Cihatçılar bu ismi, Suriye ordusunun başlattığı ''Lebbeyk Ya Suriye'' isimli operasyona karşı başlattıklarını söylüyorlar.
Türkiye'den militan geçişi
Savaşı yerinden takip eden saha muhabirleri, Türkiye'den geçiş yapan militan desteğinden bahsediyor. Silahlı grupların Hatay'ın en güneyinde yer alan Yayladağı ilçesine bağlı sınır köylerinde askeri kampları olduğu daha önce gündeme gelmişti.
Suriye ordusunun Cebel Ekrad'a yönelik operasyonu cihatçı gruplarda olduğu gibi Türkiye taraflarında da şok yarattı. Yerel kaynaklar, sınırın Türkiye tarafında alarm durumuna geçildiğini bildiriyor. El-Menar televizyonunun saha muhabirinin aktardığına göre ''Yayladağı'na bağlı sınırdaki Aşağıpulluyazı köyüne araçlarla getirilen tekfirci militanlar, araçlardan inerek sınıra yürüyor ve savaş sahasına doğru yol alıyor.''
Aynı muhabir Türk ordusuna bağlı birliklerin Aşağıpulluyazı köyünde konuşlandığını aktarıyor. Geçen yıl yine bu ayın ortalarından sonra başlatılan Keseb saldırılarında, Kaide bağlantılı gruplara sınır geçişlerinde izin verilmiş ve askeri destek sağlanmıştı.[2]
[1] Medya Şafak. 19 Ağustos 2013 "Lazkiye'deki Askeri Durum" http://medyasafak.net/haber/1021/lazkiyeki-askeri-durum
[2] Hasan Sivri, YDH. 5 Nisan 2014. Tüm ayrıntılarıyla Keseb savaşı http://www.ydh.com.tr/HD12738_tum-ayrintilariyla-keseb-savasi.html