Irak’ta askeri darbe söylentileri

01 Ocak 1970

SAAF-Irak hükümeti ülkedeki isyancıların Irak’ta bir darbe yapılacağı ve Bağdat’ta askeri bir

SAAF-Irak hükümeti ülkedeki isyancıların Irak’ta bir darbe yapılacağı ve Bağdat’ta askeri bir yönetim kurulacağı yönünde söylentiler yaydığını ifade etti.

 

Fransız Haber Ajansı’nın Bağdat’tan bildirdiğine göre Irak Başbakanlığı Sözcüsü General Kasım Musevi, Irak’ta askeri bir darbe yapılacağı ile ilgili söylentilere ilişkin görüşünün sorulması üzerine “bütün bunlar tekfircilerin ve teröristlerin yaydığı söylentilerden başka bir şey değildir” dedi.

 

Irak devlet televizyonuna konuşan General Musevi, “Bu söylentiler doğru değil, güvenlik güçlerimiz ülkenin muhtelif yerlerinde teröristleri izlemeye devam ediyor” diye konuştu.

 

Sokağa çıkma yasağı uygulaması konusuna da değinen General Musevi, “bunlar terörist bir saldırı yapılacağına ilişkin alınan istihbaratlar doğrultusunda uygulamaya konulan ihtiyati tedbirlerdir” dedi.

 

İki ay önce Irak’taki askeri liderlerin mevcut durumdan rahatsız olduklarına dair söylentiler dolaşmaya başlamış, geçen gece de ABD televizyonu NBC, Irak Başbakan Yardımcısından naklen, ordunun darbe hazırlığı içerisinde olduğunu duyurmuştu.

 

Öte yandan Irak’ta bir darbe ihtimali var mı şeklinde görüşü sorulan İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Abdülkerim Halif, soruya gülümseyerek cevap verdiği ve “Kimler, kimi görevden uzaklaştıracak? Eğer Bağdat orduya teslim edilecekse bu mümkün, bunları duymazlıktan gelin, onlar ne yapacak, el-Hadra bölgesine gelip binlerce ABD askerine rağmen Amerikan Büyükelçisi Zalmay Halilzad’ı mı tutuklayacak?” dediği bildiriliyor.