Halilzad:Irak polisinin bütçesini kesebiliriz

10 Ocak 2006

SAAF-ABD’nin Irak Büyükelçisi Zalmay Halilzad, Irak polisinin bütçesini kesmelerinin ihtimal

SAAF-ABD’nin Irak Büyükelçisi Zalmay Halilzad, Irak polisinin bütçesini kesmelerinin ihtimal dahilinde olduğunu söyledi.

 

News Times gazetesine bir demeç veren ABD’nin Irak büyükelçisi Zalmay Halilzad, cezaevlerinde bulunanlara işkence yapanları cezalandırma konusundaki yetersizliklerinden dolayı Irak polisinin bütçesini kesebileceklerini söyledi.

 

“Washington henüz Irak polisinin bütçesinin kesilmesi yönünde Irak hükümetine resmi bir bildirimde bulunmadı; fakat yetkililer bu konuyu incelemeyi sürdürüyor” diyen Halilzad, ABD yasalarına göre insan haklarını çiğneyen polis ve askerlere maaş ödenmesinin yasak olduğunu söyledi.

 

Birleşmiş Milletler, son yayınladığı Irak raporunda Irak’taki cezaevlerinde geniş çaplı olarak işkencelere başvurulduğunu belirtmiş ve sorumluların cezalandırılmasını istemişti.

 

Irak’ta ABD kontrolünde bulunan Ebu Gureyb cezaevinde yaşanan işkence olayları tüm dünyada büyük tepkiler toplarken Ebu Gureyb’deki sistematik işkence olaylarına karışan birkaç ABD askerine sembolik cezalar verilmişti.

 

Siyasi gözlemciler, ABD’nin işkence gerekçesiyle Irak polisinin maaşlarını kesme girişiminin ülkedeki güvenlik sorunlarını daha da arttıracağını belirtiyor.