Tel Ebyad zaferi IŞİD’e ağır darbe, Kürtlere eşsiz kazanım

16 Haziran 2015

YPG ve müttefikleri, Türkiye sınırındaki Tel Ebyad kentini tamamen kontrol altına aldı.

YDH- YPG Sözcüsü Redur Halil, dün Reuters’e yaptığı açıklamada YPG’nin müttefikleri ile birlikte Tel Ebyad kentini tamamen kontrol altına aldığını ve IŞİD’in kentin hiçbir noktasında hakimiyetinin kalmadığını söyledi.

Tel Ebyad kentinin yeniden kontrol altına alınması birkaç açıdan Suriye’de IŞİD’e vurulmuş ağır bir darbe olarak nitelendiriliyor.

Tel Ebyad, IŞİD’in Suriye’deki başkenti olarak nitelenen Rakka’nın kuzeyinde ve Türkiye’ye sıfır noktasında bulunuyor.

Kentin IŞİD kontrolünden çıkarılmasının Türkiye’den silah, mühimmat ve militan akışının kontrol altına alınması ve Rakka’nın kuzey kırsalının IŞİD militanları açısından daha sorunlu hale gelmesi bakımından önem taşıdığı bildiriliyor.

IŞİD’in Tel Ebyad’ı kaybetmesinin örgütün Halep’in kuzey kırsalındaki etkisini de olumsuz yönde etkileyeceği belirtilirken, YPG’nin kentteki hakimiyeti, Suriye’de Irak’takine benzer bir şekilde ‘Kürdistan Bölgesi’ kurulmasına yönelik ilk somut adım olarak da değerlendiriliyor.

Çünkü Tel Ebyad, PYD öncülüğünde daha önce Afrin, Kobani ve Cezire bölgelerinde kurulan kanton yönetimlerinden Kobani ile Irak Kürdistan Bölgesi’ne sınır komşusu olan Cezire kantonu arasında yer alıyor ve Tel Ebyad’ın YPG tarafından ele geçirilmesiyle, Kobani ile Cezire kantonları, coğrafi olarak birbirine bağlanmış oluyor.