YDH- Şarku’l Avsat gazetesinin haberine göre Mansur Hadi’nin Dışişleri Bakanı Riyad Yasin, Suudi Arabistan liderliğindeki koalisyonun başkent “Sana’yı özgürleştirmek” için planladığı ‘Altın Ok’ operasyonunun çok yakında başlayacağını söyledi.
Riyad Yasin, Altın Ok operasyonunun en az 9 hafta süreceğini belirterek 5 ay içerisinde de Mansur Hadi hükümetinin tam olarak Aden’e döneceğini öne sürdü.
Ensarullah Hareketi’nin silah bırakmayı kabul edip İran’dan vazgeçmedikçe Yemen’in siyasi geleceğinde rol alamayacağını belirten Riyad Yasin, uluslararası toplumdan da eski Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih’i yargılamasını istedi.
2011 – Arap Baharı’nın etkisiyle reform yanlısı gösteriler arttı, polis ve göstericiler arasında başlayan çatışmalar sonucu olağanüstü hal ilan edildi. Kasım ayında Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih’in 33 yıllık iktidarına son verildi.
4 Haziran 2011: Suudi Arabistan liderliğindeki Körfez İşbirliği Örgütü’nün müdahalesiyle cumhurbaşkanlığından çekilen Ali Abdulah Salih’in yerine Abdurabbih Mansur Hadi vekaleten cumhurbaşkanlığına seçildi.
21 Şubat 2012: Mansur Hadi yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerine tek aday olarak girdi ve 2 yıllık bir geçiş sürecini yönetmesi için cumhurbaşkanlığına seçildi.
18 Mart 2013: BM ve Körfez İşbirliği Örgütü’nün desteği ile yapılan ve farklı siyasal kesimlerden 565 üyenin katıldığı Ulusal Diyalog Konferansı’nda Mansur Hadi’nin görev süresi bir yıl daha uzatıldı.
3 Şubat 2014: Mansur Hadi yönetimi, Yemen’in 6 federal bölgeye ayrılmasını öngören bir karar aldı, Ensarullah Hareketi, bu kararı ülkeyi bölünmeye götürecek bir dış dayatma olarak niteledi ve reddetti.
21 Eylül 2014: Husilerin ağustos ayında akaryakıt fiyatlarına yapılan zamları protesto eden ve ulusal birlik hükümeti kurulmasını talep eden oturma eylemleri General Ali Muhsin el-Ahmer tarafından bastırılmak istendi; ancak yaşanan çatışmalar sonrası Husiler başkent Sana’da kontrolü ele geçirirken General Ahmer ülkeden kaçmak zorunda aldı.
17 Ocak 2015: Husiler Ulusal Barış ve Katılım anlaşmasını sabote etmeyi öngören belgeleri ve medyada yayımlanan ses kayıtlarını gerekçe göstererek Hadi’nin Bürosu’nun Başkanı Avad bin Mübarek’i tutukladı.
20 Ocak 2015: Husiler el-Kaide müttefiki kabile güçlerine silah sağlamaya çalışmakla suçladığı Cumhurbaşkanlığı muhafızlarıyla çatıştı ve cumhurbaşkanlığı sarayının kontrolünü ele geçirdi.
22 Ocak 2015: Cumhurbaşkanı Mansur Hadi kabinesiyle birlikte istifa etti.
6 Şubat 2015: Husiler, Mansur Hadi ve kabinesinin istifasıyla ülkede oluşan yönetim boşluğunun doldurulması için geçici meclis ve cumhurbaşkanlığı kurulu oluşturulmasını önerdi. Husilerin bu adımı Körfez İşbirliği Örgütü ve ABD tarafından darbe olarak niteledi.
20 Şubat 2015: Diğer siyasi grupların cumhurbaşkanlığı kurulu konusunda Husilerle anlaşmaya vardığının açıklandığı gün Mansur Hadi Sana’daki cumhurbaşkanlığı sarayından ayrılarak doğum yeri olan Aden’e gitti.
25 Şubat 2015: Aden’de istifasını geri aldığını belirterek yeniden cumhurbaşkanı olduğunu açıkladı.
20 Mart 2015: IŞİD’in Sana ve Sada kentlerindeki iki camiye düzenlediği ve 150’den fazla kişinin ölümüyle sonuçlanan saldırıdan sonra Husiler el-Kaide’nin güçlü olduğu güney illerine askeri operasyonlar başlattı ve Aden’e doğru ilerledi.
23 Mart 2015: Mansur Hadi, Husilerin güney illerindeki ilerleyişinin durdurulması için uluslararası müdahale talep etti.
26 Mart 2015: Suudi Arabistan Hadi’nin talebini ve Yemen’in İran tarafından işgal edildiğini gerekçe göstererek Yemen’e ‘Kararlılık Fırtınası’ adı altında askeri saldırı başlattı.