YDH- Nusra cephesi ve Ahrar Şam adlı grupların liderliğindeki Fetih Ordusu, Suriye ordusu ve Hizbullah’ın Lübnan sınırındaki Zebedani beldesine yönelik operasyonlarının ardından İdlib’in Foa ve Keferya beldelerini hedef almaya başladı.
Fetih Ordusu’nun aylardır kuşatma altında tuttuğu İdlib’in Foa ve Keferya beldelerinin yiyecek, su ve ilaç ihtiyacı Suriye ordusuna ait helikopterler tarafından sağlanıyor.
Fetih Ordusu nedir?
Ahraru'ş Şam, Nusra Cephesi, Aksa Askerleri (Cundu'l-Aksa), Sunne Ordusu (Ceyşu's-Sunne), Feyleku'ş-Şam ve Hak Tugayı (Livau'l- Hak) gibi örgütlerin oluşturduğu bir silahlı gruplar koalisyonu olan Fetih Ordusu’nun liderliğini el-Kaide’nin Suriye kolu olan Nusra Cephesi ile Ahrar Şam adlı örgüt yapıyor.
Suudi Arabistan, Türkiye ve Katar tarafından bir raya getirilen ve Antakya’da kurulan operasyon odası tarafından komuta edilen Fetih Ordusu, 28 Mart’ta Türkiye sınırındaki İdlib kentini ele geçirmişti.
Foa ve Keferya niçin önemli?
Suriye krizinin başlarında nüfusunun 10 bin olduğu belirtilen Foa ve Keferya, hem toplumsal dokusu hem de İdlib’de ele geçirilemeyen tek yer olması bakımından silahlı gruplar açsından önem taşıyor.
Basında ‘Şii köyleri’ diye anılsa da Foa ve Keferya, hem silahlı grupların tehdidi sebebiyle binlerce Sünni’nin sığındığı bir yer olması hem de nüfusunun 40 bini aşması sebebiyle ne ‘Şii’ ne de ‘köy’ olma özelliği taşımıyor.
Krizin başlarında çoğunluğunu Şiilerin oluşturduğu 10 bin civarında bir nüfusa sahip olan Foa ve Keferya’nın şimdiki nüfusunun 40 bini aştığı belirtiliyor.
Başta Maarat Mısrin olmak üzere silahlı grupların kendilerine katılma teklifini reddeden binlerce Sünni’nin ve silahlı grupların tehditlerinden korunmak için civardaki köylerini terk eden Şiilerin sığınmasının bu beldelerin nüfusunun kısa sürede artmasına neden olduğu belirtiliyor.
Foa ve Keferya’nın Zebedani ile ilgisi ne?
Suriye ordusu ve Hizbullah’ın Lübnan sınırındaki Zebedani’de başlattığı operasyonlar, birkaç defa Foa ve Keferya’nın da dahil edildiği ateşkes girişimlerine konu oldu.
Türkiye sınırındaki Foa ve Keferya ile Lübnan sınırındaki Zebedani’yi aynı ateşkes içerisinde bir araya getiren temel etken, iki bölgede de savaşan tarafların aynı olmasından kaynaklanıyor.
IŞİD’in de az sayıda militanı olmakla birlikte Zebedani’deki silahlı grupların büyük bir çoğunluğunu Ahrar Şam ve Nusra Cephesi grupları oluşturuyor.
Fetih Ordusu’nu oluşturan Nusra ve Ahrar Şam, Suriye ordusu ve Hizbullah’ın Zebedani’deki operasyonlarını durdurmak için nüfusunun çoğunluğunu Şiilerin oluşturduğu Foa ve Keferya’ya saldırarak denge kurmak istiyor.
Ancak Ahrar Şam adlı grubun, Türkiye’de İranlı yetkililerle görüşerek ateşkes sağlanması için başlattığı girişimler, silahlı grupların kendi aralarındaki görüş ayrılıkları sebebiyle kalıcı olamadı.
Son yapılan ateşkes girişiminin de başarısız olması sebebiyle Suriye ordusu ve Hizbullah Zebedani’deki operasyonlarına yeniden başlarken, Fetih Ordusu da dün gece Foa ve Keferya’ya geniş çaplı bir saldırı başlattı.