Iraklı liderler barış anlaşması imzaladı

10 Mayıs 2006

SAAF-Irak’taki etnik ve mezhebi kesimlerin liderleri ülkedeki şiddete son vermek için barış

SAAF-Irak’taki etnik ve mezhebi kesimlerin liderleri ülkedeki şiddete son vermek için barış anlaşması imzaladılar.

 

El-Cezire televizyonunun verdiği habere göre Irak’taki çeşitli kesimlere mensup yaklaşık 70 lider, Çarşamba günü Bağdat’ın güneyinde yaptıkları toplantıda ülkedeki şiddeti ve mezhebi gerginlikler sebebiyle halkın göçe zorlanmasını durdurmak için görüşmelerde bulundu.

 

Iraklı yerel liderler kendi ülkelerinde mülteci durumuna düşen kişilerin iskanı ve kendi yurtlarına geri dönüşünün sağlanması için komiteler kurulması yönünde anlaşmaya vardılar. Iraklı polis ve ordu yetkililerinin de katıldığı toplantıda güvenlik güçleri yetkilileri toplumsal barışın sağlanması için kabile liderleriyle işbirliği yapma sözü verdiler.

 

Iraklı kabile liderleri ağustos ayında Başbakan Nuri el-Maliki’nin söz konusu ettiği uzlaşma planını desteklediklerini açıklamıştı.

 

Irak’ta mezhebi çatışmalardan dolayı yaşadıkları yerleri terk etmek zorunda kalan Iraklıların sayısında artış gözlemlendiği belirtilirken, Uluslar arası göçmen kurumu, Irak’ta şimdiye kadar mezhebi çatışmalar nedeniyle göç etmek zorunda kalan kişi sayısının her hafta 9 bin kişi arttığını açıklamıştı.