Türkmeneli partisinden Kerkük uyarısı

10 Haziran 2006

SAAF-Irak Türkmeneli Partisi Kürt grupların Kerkük’te başlattıkları bazı uygulamalar konusunda

SAAF-Irak Türkmeneli Partisi Kürt grupların Kerkük’te başlattıkları bazı uygulamalar konusunda uyarıda bulundu. Türkmeneli Partisi basın bürosu tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi.

 

Son zamanlarda Kerkük'te, Süleymaniye'den gelmiş olan silahlı Kürt şahıslar gözükmektedir. Bu silahlı şahıslar, Kerkük'ün güney ve güneybatısında konuşlandırılmış Irak Ordusu'nun bazı birliklerinin adlarını taşmaktadırlar.

 

Söz konusu silahlı güçlerin, Kerkük'e teröristlerin sızılmalarını önlemek için getirildiği iddia edilmektedir. Ancak, bu güçlerin asıl amacı güvenliği sağlamaktan ziyade siyasi olup, Kerkük ve çevresini tamamen kontrol altına almaktır.

 

IKDP ve IKYP'ye mensup olan bu milisler, caddelerde geçici denetim noktaları kurup, vatandaşlara yönelik bazı kışkırtıcı eylemler başlattırmışlardır. Milisler, kendi dilleri olan Kürtçe ile konuşmayı vatandaşlara kabul ettirmek, yakıcı güneş altında uzun kuyruklarda beklettirmek gibi can sıkıcı davranışlarda bulunmaktalar.

 

İnsan haklarına aykırı olan bu tür uygulamaların ilginç tarafı, Kerkük'ün sadece Türkmen ve Arap semtlerinde yapılmasıdır. Biz, Irak'ın Yeni Anayasasına aykırı olan bu tür durumları ortadan kaldırmak için, Ulusal Birlik Hükümeti'ni göreve davet ediyoruz.