Irak’ı üçe bölme planına J.Baker’den red

10 Eylul 2006

SAAF-ABD Kongresi tarafından oluşturulan bağımsız bir komisyonun Irak’ın Şii, Kürt ve Sünni

SAAF-ABD Kongresi tarafından oluşturulan bağımsız bir komisyonun Irak’ın Şii, Kürt ve Sünni bölgelere ayrılmasını ve ülkede federal sistemin kurulmasını tavsiye eden bir rapor hazırladığı bildiriliyor.  

 

İngiliz The Sunday Times gazetesi, ABD Başkanı George Bush’un onayıyla oluşturulan Irak Çalışma Grubu’nun, gelecek ay düzenlenecek kongre seçimlerinden sonra sunmayı planladığı raporunda, Irak’ı, Kürt, Şii ve Sünni olmak üzere, üç ayrı bölgeye ayırmayı tavsiye edeceğini yazdı.

 

Irak Çalışma Grubu'na eski dış işleri bakanı James Baker'in başkanlık ettiği belirtilirken, gruba yakın bir kaynağın "daha önceden bu uygulamayı başlatan Kürtler başarılı şekilde sürdürüyorlar; Fakat, Irak'lıların bu uygulamaya geçme sorunu var" dediği aktarılıyor.

 

ABD’nin baba Bush döneminde Dışişleri Bakanlığını yapan James Baker, Demokrat Senatör Joseph Biden tarafından hazırlanan ve Irak’ın Şii, Sünni ve Kürt federal bölgelere ayrılmasını önerdiği belirtilen raporu reddetti.

 

Pazar günü ABC televizyonuna bir demeç veren Baker “Böylesi bir şey Irak’ta iç savaşı kendiliğinde başlatır, çünkü Irak’ın büyük şehirlerinde nüfus karmadır” dedi.

 

Bağdat, Basra, Musul ve Kerkük gibi büyük kentlerde Sünniler, Şiiler ve Kürtler arasında net sınırlar konulamayacağını belirten Baker, “Irak’ üç özerk bölgeye ayırdığınız anda muhtemelen büyük bir iç savaş başlatmış olursunuz” dedi.

 

ABD’nin Irak’tan şu an çekilmesi durumunda büyük bir iç savaş yaşanacağını belirten Baker, Irak’taki iç savaşa komşu ülkelerin de karışacağını söyleyerek “Irak’a komşu ülkeler bu savaşa karışacaktır, Türkiye, İran, Suriye, hatta bizim Körfezdeki dostlarımız bile…” ifadesine yer verdi.