ABD ve Rusya’dan Türkiye ve Suudiler için kötü haber

16 Nisan 2016

Amerika ve Rusya’nın Suriye’de geçiş sürecinin tartışmalı konuları hususunda anlaşmaya vardığı bildirildi.

YDH- Şarku’l Avsat gazetesinin haberine göre Cenevre müzakerelerini yakından izleyen Batılı diplomatlar, Amerikan ve Rus temsilcilerinin geçtiğimiz hafta yaptıkları uzun görüşmeler sonunda Suriye’de geçiş süreci konusunda anlaşmaya vardığını açıkladı.

Habere göre Amerikan tarafı, geçiş sürecinde kurulacak hükümetin niteliği, hazırlanacak anayasa ve 18 ay içinde yapılacak seçimler konusunda Moskova’nın görüşlerine yaklaştı.

Şarku’l Avsat’a bilgi veren kaynaklar, 17 Şubat’ta Suriye’de ateşkes yapılmasını sağlayan Amerika ve Rusya’nın uluslararası ve bölgesel taraflardan uzak bir şekilde yeni bir pazarlık yapacağını ifade ederken; habere göre Rusya’nın görüşlerine yaklaşılan bu pazarlık doğrultusunda Beşşar Esed, uzun ya da kısa bir dönem iktidarda kalacak ya da Esed’in yapılacak seçimlere katılmasına imkan verilecek.

Amerika’nın geçiş sürecine dair tutumunun nasıl olacağı konusundaki belirsizliğin taraflarda kaygı yarattığı belirtilirken, gazeteye açıklamada bulunan kaynaklara göre Amerika ve Rusya henüz pazarlığın türü konusunda anlaşmaya varmadı; ancak Moskova ve Washington’un el ele vererek çalıştığı da son derece açık. Öte yandan Amerika, Suriye savaşından “uygun bir çıkış için” Rusya üzerine hesap yapıyor.

Mevcut Amerikan yönetiminin Suriye dosyasından kurtulmak istediğini ve başkanlık seçimlerinde Demokrat Parti adayının elini güçlendirecek bir diplomatik kazanım elde etmek istediğini öne süren Şarku’l Avsat gazetesi, Amerikan tarafının Batılı ve bölgesel heyetlere önem vermemesinin tepkilere neden olduğunu yazdı.