YDH- Suudi Arabistan’ın Riyad kentinde belirlenen muhalif grupların müzakere heyeti, Suriye ordusunun kentleri kuşatma altında tuttuğunu ve bombaladığını öne sürerek Cenevre müzakerelerine katılımını askıya aldığını açıkladı.
Suriye ordusu ve müttefiklerinin ise ateşkesi ihlal etmekle suçladıkları silahlı grupları Halep kırsalından tamamen temizlemeyi hedefleyen büyük savaş için hazırlıklarını tamamlamak üzere olduğu bildiriliyor.
Suriye ordusu ve müttefiklerini Halep’te kader belirleyici büyük savaş için hazırlık yapmaya, Riyad heyetini ise Cenevre müzakerelerinden çekilmeye sevk eden süreç, yaklaşık iki hafta önce Nusra Cephesi ve müttefiklerinin Halep, Hama ve Lazkiye kırsalında başlattığı büyük saldırılarla başladı.
Türkiye ve Suudi Arabistan ateşkesi fırsata dönüştürdü
27 Şubat’ta ilan edilen ateşkes fırsatından yararlanılarak Türkiye ve Suudi Arabistan tarafından silahlandırılan Nusra Cephesi, Ahrar Şam ve müttefikleri, nisan ayı başında Halep’in güneybatısındaki Haziya ve İkarda tepelerini ele geçirerek el-Iys’ı işgal etti ve Halep’in güney kapısı olarak nitelenen Hadir’e kadar yaklaştı.
Nusra ve müttefiklerini, bu büyük saldırı ile Halep’le Şam’ı birbirine bağlayan karayoluna ilerleme imkanı elde etti.
Ancak Suriye ordusu ve müttefikleri başlattıkları karşı saldırı ile el-Iys, Zorba, İkarda ve Haziya’dan Han Tuman’a kadar olan güney cephesini savunurken Suriye uçakları da Türkiye sınırından gelerek buradaki silahlı gruplara katılmaya ve Afrin yolunu kapatmaya çalışan silahlı grupların konvoylarını vurdu.
Suriye basınında yer alan haberlere göre silahlı grupların konvoyları, Kastillo, Halidiye ve Raşidin’e giderek oradan Şeyh Maksud mahallesine ulaşmak ve Suriye Demokratik Güçleri’nin Türkiye sınırı yakınlarındaki Azez ve Cerablus bölgelerine ulaşmasını engellemeyi hedefliyordu.
Silahlı gruplar mengene altında
Suriye ordusu ve müttefikleri sürpriz bir operasyonla Halep’in kuzey kırsalındaki Handarat kampını, bu bölgedeki çiftlikleri ve sanayi tesislerini kontrol altına aldı. Bu durum silahlı grupların Halep’in doğusunda ve kuzeydoğusunda daha fazla kuşatılmasına neden oldu.
Çünkü bu gelişmenin ardından buralardaki silahlı gruplar Suriye ordusunun, IŞİD’in ve Suriye Demokratik Güçleri’nin kontrolü altındaki alanda sıkışmış oldu.
Suriye ordusu ve müttefikleri, stratejik bölgeleri kontrol altına aldıktan sonra ortak bir operasyon odası kurarak Halep kırsalındaki silahlı grupların varlığına son verecek büyük savaş için hazırlık yapmaya başladı.
Suriyeli askeri kaynaklar, ordunun şu an Halep kırsalındaki tüm hareketliliğin “savaşların anası” diye niteledikleri büyük savaşa yönelik olduğunu ifade ediyor.
"Savaşların anası" için iki taraflı hazırlık
Suriye ordusu ve müttefiklerinin büyük savaştan söz etmesi silahlı grupları ve Cenevre’de kendilerini temsil eden Riyad heyetini kızdırdı.
Riyad heyetindeki İslam Ordusu temsilcisi Muhammed Alluş, önceki gün kendisine ait twitter hesabından silahlı gruplara cephelerdeki ateşi alevlendirmeleri yönünde çağrı yaptı.
Aralarında doğrudan Türkiye ve Suudi Arabistan tarafından desteklenen İslam Ordusu ve Ahrar Şam’ın da bulunduğu 10 silahlı grup, ortak bir operasyon odası kurarak “Mezalimi reddetmek” adını verdikleri bir savaşı başlattıklarını açıkladı.
Silahlı grupların Lazkiye ve Hama kırsallarında omuzdan atılan uçaksavar füzeleri taşıyan militanlarının resimlerini yayımlamaları ve Halep’in güneyi ile Hama ve Lazkiye kırsallarında başlattıkları büyük saldırılar, bu grupların 27 Şubat’ta ilan edilen ateşkesin yarattığı fırsatla çok güçlü bir şekilde silahlandırıldığı şeklinde yorumlanıyor.
Ancak Suudi Arabistan ve Türkiye tarafından desteklenen silahlı grupların ortak operasyon odası kurmuş olmasına rağmen genel anlamda silahlı gruplar arasındaki dayanışmanın kırılgan olduğu bildiriliyor.
Örneğin Türkistan İslam Partisi ve Cundu’l Aksa gibi güçlü cihatçı gruplar, IŞİD’le koordinasyonsuz bir şekilde İdlib dışında yapılacak savaşlara karşı çıkıyor.
Rusya bu kez İran'a yakın
Suriye ordusu ve müttefiklerinin Halep’in kırsalını silahlı gruplardan tamamen temizlemeye yönelik büyük savaşın ne zaman başlayacağı ve ne kadar süreceği şimdilik belirsiz olsa da Halep’te başlaması beklenen büyük savaşın ve Riyad heyetinin tutumunun Cenevre görüşmelerini doğrudan etkileyeceği bildiriliyor.
Öte yandan Suriye ordusunun Nubbul ve Zehra kuşatmasını kırdıktan sonra Rusya’nın ateşkese şans vermek için ilerlemeyi durdurmasının İran’la Rusya arasında görüş ayrılığına neden olduğu belirtilirken, Rusya’nın da bu kez Halep’in silahlı gruplardan tamamen temizlenmesini hedefleyen büyük savaşa itiraz etmediği öne sürülüyor.