Hekim: Federalizm Irak’ı birleştirecek

10 Kasım 2006

SAAF-Birleşik Irak İttifakı Lideri Seyyid Abdülaziz el-Hekim federalizmin Irak’ı parçalamayacağını, tam tersine birleştireceğini

SAAF-Birleşik Irak İttifakı Lideri Seyyid Abdülaziz el-Hekim federalizmin Irak’ı parçalamayacağını, tam tersine birleştireceğini söyledi.

 

Birleşik Irak İttifakı Lideri Abdülaziz el-Hekim, Meclis Başkan Yardımcısı Şeyh Halid el-Atiye ile Bağdat’ta düzenlediği basın toplantısında “federalizmle ilgili yasa, Irak’ı bölmeyecek, Irak’ın birliğini sağlayacaktır. Biz bu konudaki görüşlerimizi aktardık, Iraklıların isteklerini yerine getirecek, görüşlerini bekleyeceğiz” dedi.

 

Abdülaziz el-Hekim el-Alem televizyonu tarafından canlı olarak yayınlanan basın toplantısı sırasında Irak halkının esas ve eksen olduğunu belirterek hiç kimsenin Irak’a dışarıdan görüş dayatamayacağını ifade etti.

 

Halkın Irak’a olan bağlılığından kimsenin şüphesinin olmaması gerektiğini söyleyen el-Hekim, Irak halkının birlik ve beraberliğini koruyabilmek için çok acılar çektiğini belirtti.

 

Irak’ın izzetinden ve birliğinden yana olduklarını belirten el-Hekim, hiç kimsenin kendi iradesini Irak halkına dayatamayacağını, söyleyerek “biz ülkede sadece çoğunluktaki kesimin değil, tüm Iraklıların menfaatlerini düşünüyoruz” diye konuştu.

 

Ülkenin yönetimi konusunda yıllar öncesinden beri birçok tartışmanın yapıla geldiğini belirten el-Hekim, Irak için en iyi yönetim tarzının federalizm olduğunu söyledi.

 

Irak’ta federalizm meselesinin ABD eski Dışişleri Bakanı Baker’in raporuyla veya başka bir takım düşünce kuruluşlarının önerileriyle hiçbir ilgisinin olmadığını belirten Seyyid Abdülaziz el-Hekim, federalizm meselesinin Irak’ta çok eskiden beri tartışılan ve gündemde olan bir mesele olduğunu, bunların söz konusu edilmesine ilişkin tarihlerin de herkes tarafından bilindiğini söyledi.

 

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ın son Irak ziyaretinde ülkedeki güvenlik durumunun düzeltilmesi için Irak hükümetine iki ay süre verdiğini ve eğer bu gerçekleşmezse başka yöntemlere başvuracaklarını ifade eden sözleriyle ilgili olarak yöneltilen bir soruya da cevap veren Abdülaziz el-Hekim, “Ben bu tehdidi Rice’tan duymadım, kendisiyle Irak’a geldiği zaman görüşmelerim oldu, kendisinden böylesi bir tehdit işitmedim” dedi.

 

Rice’ın böylesi tehditler ileri sürmeyecek kadar akıllı olduğunu söyleyen el-Hekim, “Irak hükümeti seçilmiş bir hükümettir, halkın desteğine sahip olan meşru bir hükümettir. Milyonlarca insanın oyunu almış bir hükümete herhangi birinin tarih tayin etmesi mümkün değildir” dedi.