Suud, Ramazana hilal diye Utarit’le girdi

01 Ocak 1970

SAAF-Suudi Arabistan ve bazı körfez ülkelerinde “ay” diye “Utarit” yıldızının görmeleri dolayısıyla yanılarak

SAAF-Suudi Arabistan ve bazı körfez ülkelerinde “ay” diye “Utarit” yıldızının görmeleri dolayısıyla yanılarak Ramazan’a erken başladılar.

 

“Bugün Mısırlı” adlı derginin haberine göre Birleşik Arap Emirliklerinden “El-Ayn” Üniversitesi öğretim görevlisi Dr. Muhammed Şevket “Suudi Arabistan’ın ilanına göre oruç tutan ülkelerin 23 Eylül Cumartesi günü oruca başladı. Oysa Cuma günü hilalin görülmesi ayın o gün güneşten önce batması dolayısıyla imkânsızdı. O gün Mekke-yi Mükerreme’de ay güneşin batmasından iki dakika önce battı. Kahire’de de durum aynıydı. Ebu Dubay Emirlikleri ve Meskat’ta da hakeza.”

 

Buna göre bu bölgelerde ayın görülmesinin imkânsız olduğunu söyleyen Dr. Muhammed Şevket, “Suud’un Ramazan ilan etmesini o gün hilal beklenirken batı yönünde üç yıldız gözüktü. Bunlar ‘Mars’, ‘Utarit’ ve ‘Muşteri’ yıldızlarıydı” dedi.

 

Sözlerine “Suudi Arabistan, hilal göründü diye Ramazan başladı şeklinde önceleri de hatalı açıklamalarda bulunmuştu” şeklinde devam eden Dr. Muhammed Şevket “bunlardan birincisi 1984 yılında da yine aynı sebepten olmuştu” dedi.

 

O gün parlayan kısmın Utarit yıldızı olduğunu söyleyen Dr. Muhammed Şevket, “uzman olmayanların iki durumu birbirinden ayıramayacağını ve Suudi Arabistan’ın dayandığı verinin bilimsel olmadığını” ifade etti.