Olmert, Hükümeti Kurmakla Görevlendirildi

04 Haziran 2006

Reuters- İsrail Cumhurbaşkanı Moşe Katsav, 28 Mart'ta yapılan erken genel seçimlerde 29 milletvekiliyle birinci parti olan Kadima'nın (İleri) lideri ve Başbakan Vekili Ehud Olmert'e hükümeti kurma görevini resmen verdi.

SAAF- İsrail Cumhurbaşkanı Moşe Katsav, 28 Mart'ta yapılan erken genel seçimlerde 29 milletvekiliyle birinci parti olan Kadima'nın (İleri) lideri ve Başbakan Vekili Ehud Olmert'e hükümeti kurma görevini resmen verdi.

 

Olmert'i Cumhurbaşkanlığı'na davet eden Katsav, görüşmeden sonra yaptığı açıklamada, ''Olmert'e yeni hükümeti kurma sorumluluğunu verdiğini'' açıkladı.

 

Olmert’le yaptığı görüşmelerde, parlamento üyelerinin çoğunun Olmert'in adaylığında birleştiğini kaydeden Katsav, yeni hükümetin, İsrail'in karşılaşacağı sorunları çözmekte başarılı olacağına inandığını belirtti.

 

Olmert de, açıklamasında, mümkün olan en kısa sürede istikrarlı bir hükümet kurmaya çalışacağını, Batı Şeria'dan çekilmenin, yeni hükümetin en köklü politikalarından biri olacağını söyledi.

 

Katsav, seçimlerin ardından parlamentoya girmeye hak kazanan 12 partinin temsilcileriyle tek tek görüşmüş ve başbakan adaylığı konusunda görüş ve önerilerini dinlemişti.

 

İsrail yasalarına göre, Olmert'in hükümeti kurmak için 28 günlük süresi bulunuyor, ancak bu süre 42 güne kadar çıkarılabiliyor.

 

Olmert, partisi Kadima'nın yeni parlamento üyeleriyle yaptığı ilk toplantıda, yeni hükümetin Filistinlilerle görüşmelerin ilerlemesi, ülkenin zayıf sektörlerinin güçlendirilmesi ve yaşam kalitesinin iyileştirilmesi üzerinde odaklanacağını belirtmişti.

 

Ehud Olmert, koalisyon için İşçi Partisi (Avoda) lideri Amir Peretz ile anlaşmış ve İşçi Partisi'nin yeni koalisyonun büyük ortağı olacağını belirtmişti.

 

Görevlendirilmeden önce koalisyon arayışları başlatan Olmert'in hükümetinde İşçi Partisi'nin yanı sıra radikal söylemleriyle dikkati çeken Avigdor Lieberman'ın Yisrael Beitenu (İsrail Evimiz) ve GİL (Emekliler) ile dini partiler Şas ve Birleşik Tevrat Yahudiliği'nin yer alması bekleniyor.

 

Koalisyonun bu partilerden oluşması halinde, yeni hükümet, 120 üyeli parlamentoda 84 milletvekilinin desteğine sahip olacak.

 

İsrail basınında yer alan haberlere göre, muhtemel koalisyon hükümetinin 10 üyesi Kadima'dan, 6'sı İşçi Partisi'nden olacak. Yisrael Beitenu ve Şas'ın 3'er, Gil (Emekliler) partisinin de 2 bakanlık üstlenmesi bekleniyor. Birleşik Tevrat Yahudiliği ise bir bakan yardımcılığı ile bir bakanlıkta söz sahibi olacak.

 

Koalisyon için ön görüşmelerde ısrarla Maliye Bakanlığı üzerinde duran İşçi Partisi, muhtemelen Savunma Bakanlığı'nı üstlenecek. Eğitim Bakanlığı da İşçi Partisi'ne gidecek.

 

Kadima'dan yeniden Bakanlar Kurulu'na girecek isimler arasında Şimon Peres, Tzipi Livni, Meir Şetrit, Avi Dichter, Marina Solodkin, Haim Ramon, Şaul Mofaz, Avraham Hirchson, Gideon Ezra ve Roni Bar-On'un adları geçiyor.

 

Tzipi Livni'nin Dışişleri Bakanlığı ile birlikte, Başbakan Yardımcılığı görevini de üstlenmesi bekleniyor. Maliye Bakanlığı'na ise Kadima'dan eski Turizm Bakanı Avraham Hirchson'un getirileceği tahmin ediliyor.