ABD, İran’la Mücadele için Azeri ve Kürtlere Yönelik Televizyon Yayını Başlatıyor

04 Temmuz 2006

INFOSOLBİRLİK - ABD, İran'daki Azeri azınlığa yönelik ''Gün-Az TV'' ve Kürt azınlığa yönelik ''Tişk TV'' yi yayına soktu.

Washington, Irak'ta Saddam Hüseyin'e karşı kullandığı yöntemleri deniyor. ABD, Irak Devlet Başkanı Talabani aracılığıyla İran'daki Kürtlerle temas kurdu.

 

İran'ın nükleer dosyasını gerekçe gösterip Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad yönetimini etkisizleştirmeyi planlayan Washington, Irak'ta Saddam Hüseyin için gündeme getirilen yöntemleri İran'da da kullanmaya başladı. ABD, İran'daki Azeri azınlığa yönelik ''Gün-Az TV'' ve Kürt azınlığa yönelik ''Tişk TV'' yi yayına soktu. ABD, ''etnik muhalefetin gücünü arttırmak ve merkezi Tahran yönetimini etkisizleştirmeyi'' hedefliyor.

 

ABD, Irak'ı işgali öncesinde Saddam Hüseyin muhaliflerine yönelik yaptığı çalışmanın aynısını İran için uygulamaya başladı. Washington, bu çerçevede ilk olarak İran'da yaşayan Azeri ve Kürt azınlığı hedef kitle olarak belirledi. Cumhuriyet 'in bilgisine başvurduğu uzmanların değerlendirmelerine göre Washington, İran Kürtleri ile temasını, Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani aracılığı ile yürütüyor. İran Kürtlerinin önde gelen yapılanması İran Kürdistanı Demokrat Partisi (İKDP) parti adlarının aynı olmasına karşın, Irak Kürdistan Demokrat Partisi (IKDP) ile değil Talabani liderliğindeki Irak Kürdistan Yurtsever Birliği ile (IKYB) yakın ilişki içinde bulunuyor. İKDP militanlarının Irak'taki Kandil Dağı'nda yerleşmiş olan PKK militanları ile de yakın ilişki içinde olduğu biliniyor.

 

ABD ile İran arasında gerginliğin artması üzerine, Irak'taki CIA görevlilileri İKDP'nin Süleymaniye'deki önde gelen yöneticileri ve PKK'liler ile bir dizi temas gerçekleştirdi. Muhalif hareketin, İran'daki bütün Kürt grupları içine alması kararlaştırıldı. 1 ay önce de, Kürtçe ''Kıvılcım'' anlamına gelen ve ABD'den Tahran yönetimine muhalif yayın yapan ''Tişk TV'' kuruldu.

 

Tişk TV'nin ardında PKK var

 

Bu televizyonun arkasında ise İKDP ile birlikte PKK'nin de bulunduğu, finansmanının da ABD tarafından sağlandığı belirtildi. Washington, Azeri azınlığa yönelik bir televizyon kanalının kurulmasını da sağladı.

 

İran'ın kuzeyine atfen ''Güney Azerbaycan Televizyonu'', ''Gün-Az'' TV iki ay önce yayına başladı. Bu kanalın uydu aracılığı ile Türkiye'den de izlenebildiği, diğer kanal gibi bu televizyonun da ABD tarafından finanse edildiği belirtildi. Her iki televizyon, İran yönetimine yönelik sert muhalefet yapıyor.

 

ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Peter Pace 'in Ankara'da dile getirdiği, ''Irak'ta istikrar sağlandıktan sonra PKK ile mücadele edilebilir'' yönündeki sözleri, Washington'ın PKK'yi İran'a karşı kullanabileceğinin ilk işaretini vermişti. Tişk TV'nin arkasında PKK'nin de olması bu işareti güçlendirirken, kaynaklar, ''Irak'ta istikrar sağlanırsa, PKK de zaten İran topraklarına sığınır. ABD de PKK'yi Tahran'a karşı çok rahat kullanabilir'' dediler.

 

ABD, İran'a karşı Halkın Mücahitleri'ni, etnik anlamda politika yürütmeyen muhalifleri de desteklemeyi sürdürüyor.