Amara’da sükunet sağlandı, kontrol hükümette

01 Ocak 1970

SAAF-Mukteda Sadr’ın taraftarlarına yaptığı çağrı üzerine Amara kentindeki çatışmaların durduğu

SAAF-Mukteda Sadr’ın taraftarlarına yaptığı çağrı üzerine Amara kentindeki çatışmaların durduğu ve kentte sükunetin sağlandığı bildiriliyor.

 

El-Cezire televizyonuna açıklamada bulunan Fellah el-şarki adlı bir Iraklı gazeteci, güvenlik güçlerinin Amara kentindeki kontrolü elinde bulundurduğunu, yer yer makineli tüfek sesleri duyulsa da kentte sükunetin sağlandığını belirtti.

 

Başbakanlık basın danışmanı, Başbakan Nuri el-Maliki’nin ulusal güvenlikten sorumlu bakanın başkanlığında İçişleri ve savunma Bakanlıklarından iki temsilcinin de hazır bulunduğu bir heyeti kentteki durumu incelemeleri için Amara’ya gönderdiğini belirtti.

 

Ulusal Güvenlikten sorumlu bakan Şirvan el-Vaili, kente gittikten sonra durumun tehlikeli bir noktada olduğunu belirtmiş; ama kentin Mehdi Ordusu’nun denetimine geçtiği yönündeki haberleri reddetmişti.

 

Irak güvenlik kaynakları Irak güvenlik güçleriyle Mehdi Ordusu arasında yaşanan çatışmalarda 18 kişinin öldüğünü, yüzlerce kişinin de yaralandığını belirtti.

 

Çatışmalar, kentteki emniyet istihbarat başkanı Kasım et-Temimi ile Bedir örgütü yetkililerinden birinin perşembe günü yola yerleştirilen bir bombalı saldırı sonucu öldürülmeleri üzerine başlamış,  Amara’daki Mehdi Ordusu lideri Şeyh Fazıl el-Bahadili’nin kardeşinin rehin alınması üzerine ise çatışmalar şiddetlenmişti.

 

Amara kentinin denetimini ağustos ayında Iraklılara devreden İngilizler, yaşanan çatışmalar üzerine Irak güvenlik güçlerine destek olmak üzere kente tekrar asker gönderebileceklerini açıklamıştı.