Mekke Konferansı bildirgesi imzalandı

01 Ocak 1970

SAAF-Irak’lı Sünni ve Şii âlimler, Irak’ta Müslüman kanı dökülmesini engellemek üzere hazırlanan

SAAF-Irak’lı Sünni ve Şii âlimler, Irak’ta Müslüman kanı dökülmesini engellemek üzere hazırlanan “Mekke Vesikası”nı imzaladı.

 

El-Cezire televizyonun haberine göre İslam Konferansı Örgütü gözetiminde son toplantı sonrası on noktadan oluşan vesikanın imzalanmasına Irak’taki çeşitli dini mezheplerin temsilcileri katıldı.

 

“Mekke Vesikası” bildirgesi, Müslümanların kanlarının ve mallarının mahremiyetine, Müslüman ve Müslüman olmayıp başka dinlere mensup olan insanların ibadet özgürlüğüne ve İslamî Milli Birliğe bağlı kalmaya vurgu yapıyor.

 

Bildirgede, Müslüman ve Müslüman olmayan kaçırılan rehinelerin bırakılması ile muhacirlerin ülkelerine geri dönmesine izin verilmesi çağrısında bulunulurken Irak hükümetinden de masum tutukluların serbest bırakılması, şüpheli sanıkların adil bir şekilde yargılanması isteminde bulunuldu.

 

Irak’ta birlik, güvenlik ve selameti sağlayacak her tür çalışmayı destekleyen bildirge, Irak topraklarının bütünlüğü için Şii ve Sünnilerin tek bir saf olduğunu ve iki taraf arasında yaşanan kötü hadiselerin geride bırakılması gerektiğini ifade etti.

 

Perşembe günü başlayan Konferansa Sünni Vakfın Başkanı Ahmed Abdulğafur El-Samarrai, Şii Vakfın Başkanı Şeyh Salih El-Haydari, Müslüman Âlimler Heyeti üyesi Şeyh Mahmud Es-Sumeydai ile Irak İslam Devrimi Yüksek Meclisi üyesi Şeyh Sadreddin Gabancî katıldı.

 

Konferansa herhangi bir temsilciyle katılmayan Ayetullah Seyyid Ali Sistani ile Irak’ın önemli dini siyasi liderlerinden Seyyid Mukteda Es-Sadr, İslam Konferansı Bünyesinde gerçekleştirilen Mekke konferansını desteklediklerini bildirdiler.