Paul Bremer döneminin Iraklı yetkilileri 'milyonlar çaldı'

01 Ocak 1970

BBC- Irak'ın eski maliye bakanı, eski geçici hükümetin orduya ekipman alınması için ayrılan

BBC- Irak'ın eski maliye bakanı, eski geçici hükümetin orduya ekipman alınması için ayrılan fondan yaklaşık 800 milyon dolar çaldığını söyledi.

 

Eski Maliye Bakanı Ali Allawi, Amerikan televizyonuna yaptığı açıklamada yeni silahlara 1,2 milyar dolar bütçe ayrıldığını anlattı.

 

Allawi bunun 400 milyonunun eski, demode silahlara harcanıp gerisinin çalındığını belirtti. Ali Allawi çalınan parayı bulmak ya da sorumluları yakalamak için İngiltere ile ABD'nin fazla çaba harcamadığını da sözlerine ekledi.

 

Iraklı yetkili "Aklıma gelen tek açıklama, yeni Irak'ta iktidar ve güç sahibi pekçok kimsenin, bir şekilde yolsuzluk yaparken yakalanmış olduğudur" dedi. "Eğer mahkemeye çıkıp hesap verselerdi, onları destekleyen ve bu mevkilere getiren insalar da zor durumda kalacaktı." Ali Allawi, Amerikan CBS televizyonundaki mülakatta isim vermedi.

 

Ancak CBS, o dönemde ordunun alımlarından sorumlu olan Ziyad Cattan'a ait olduğu söylenen bir ses bandı yayımladı. Bantta Cattan olduğu söylenen bir kişi, Amman'da Ürdünlü bir kontağıyla üst düzey Iraklı yetkililere ödenecek rüşvetleri konuşuyor.

 

Suçlamaları reddeden Ziyad Cattan, teybin sahte olduğunu söyledi. Irak'ta halen 7 milyar dolar değerindeki binden fazla yolsuzluk dosyası araştırılıyor. Konuyla ilgili bir komisyonun başkanı olan yargıç Radi el-Radi de Ekim 2005'ten bu yana bazı yetkililer için tutuklama emirleri çıkarmayı başardığını, ancak hemen hepsinin ülkeden kaçmış olduğunun ortaya çıktığını söyledi.