YDH- 2013 yılından bugüne kadar Suriye’ye yaptığı hava saldırılarının ayrıntıları şöyle:
2013: Silahlı grupların 25 Kasım 2012’de İsrail uçaklarını izleyen Merc es-Sultan radar üssünü ele geçirmesi, İsrail rejiminin Suriye’ye yönelik hava saldırıları için uygun ortam yaratmıştı. İsrail uçakları ocak ayında kimyasal silah bulunduğu gerekçesiyle Suriye ordusunun Şam yakınlarındaki karadan havaya füze üssünü bombaladı.
Bu, 2011’de başlayan Suriye krizinden sonra İsrail rejiminin Suriye’ye yaptığı ilk saldırıydı.
İsrail uçakları, aynı yılın mayıs ayında da Suriye ordusunun Şam yakınlarındaki bir askeri araştırma tesisini bombaladı.
Londra merkezli muhalif İnsan Hakları Gözlemcisi adlı örgüt, bu saldırıda 42 Suriye askerinin öldüğünü belirtti.
İsrail'in Suriye savaşına dahil olmasının ardından Hizbullah da mayıs ayından itibaren Suriye'de savaşa girdi ve ilk aşamada Suriye-Lübnan sınırındaki Kusayr bölgesini silahlı gruplardan temizledi.
Amerikalı Cumhuriyetçi Senatör, John McCain bir tartışma programında bu olaya atfen, “Suriye’de savaşı tam biz kazanıyorduk; ama birden 5 bin Hizbullah militanı geldi ve savaşın dengesi değişti” demişti.
2014: İsrail rejimi ordusu haziran ayında, Suriye topraklarından saldırı yapıldığını iddia ederek Suriye ordusu mevzilerini vurdu.
Eylülde de İsrail rejimi, terörist gruplara yönelik operasyon yapan bir Suriye uçağını, Golan’daki ateşkes sınır hattına yaklaştığı gerekçesiyle düşürdü.
2015: İsrail uçaklarının Golan bölgesinde Suriye ordusuna ait bir askeri üsse düzenlediği saldırıda 6 Hizbullah üyesi ile İran Devrim Muhafızları Ordusuna mensup bir general hayatını kaybetti.
Hizbullah, bu saldırıya İsrail ordusuna ait bir konvoya saldırı düzenleyerek karşılık verdi, Hizbullah’ın operasyonunda 2 İsrail askeri öldü.
İsrail rejimi, aynı yılın ağustos ayında işgal altında tuttuğu Golan’daki mevzilerine roket isabet ettiği gerekçesiyle Suriye ordusu mevzilerini bombaladı.
İsrail’in 2015 yılının eylül ayında Şam’ın dış semtlerinde yer alan binaya saldırısında Hizbullah komutanlarından Semir Kuntar hayatını kaybetti.
Lübnanlı Dürzi bir aileye mensup olan Semir Kuntar, müebbet hapse mahkum edildiği İsrail’de 30 yıl zindanda kaldıktan sonra Hizbullah’ın 2006’da yaptığı bir operasyonla ölü olarak ele geçirdiği iki İsrail askerinin cesetlerine karşılık 2008 yılında serbest bırakılmıştı.
Hizbullah’ın 2006’da iki İsrail askerinin ele geçirilmesiyle sonuçlanan “Doğru Vaat” adlı operasyonu, İsrail’in daha önceki esir takasında Mustafa Dirani ve Abdulkerim Ubeyd’i serbest bırakmasına rağmen Semir Kuntar’ı serbest bırakmaması nedeniyle yapılmıştı.
İsrail, Hizbullah’ın ele geçirdiği askerlerini kurtarmak gerekçesiyle başlattığı 33 günlük Temmuz Savaşı’nı kaybetmiş ve 2008’de sağ mı ölü mü olduklarını bilmediği 2 askerine karşılık Semir Kuntar’ı serbest bırakmayı kabul etmişti.
Hizbullah, takas anlaşması yapılıncaya kadar İsrail askerlerinin ne ölü ne de sağ olduğu konusunda herhangi bir açıklamada bulunmamış; İsrail askerlerinin ölü olduğu, anlaşmanın uygulanması sırasında ortaya çıkmıştı.
2016: Eylül ayında İsrail rejimi, işgal altında tuttuğu Golan’a havan topu saldırısı yapıldığını iddia ederek Şam yakınlarındaki Mezze askeri havaalanını bombaladı.
2017: Nisan ayında Şam havaalanı yakınlarında şiddetli bir patlama oldu. Suriye basını, patlamanın İsrail saldırısından kaynaklandığını bildirdi.
Londra merkezli muhalif Suriye İnsan Hakları Gözlemcisi adlı örgüt, İsrail’in Hizbullah’a ait silah depolarını vurduğunu iddia etti.
Aynı yılın ocak ayında da Suriye hükümeti, İsrail rejiminin Şam kırsalındaki Mezze askeri havaalanını bombaladığını açıkladı.
2018: Suriye ordusu ve müttefiklerinin terörist grupların işgali altındaki bölgeleri kurtarmasından duyduğu endişeyi İran ve Hizbullah’ın Suriye’deki varlığı ile gerekçelendiren İsrail, 10 Şubat’ta Suriye topraklarına 2013’ten bu yana yaptığı en şiddetli saldırıyı yaptı.
İsrail bu saldırıyla birlikte İsrail 2011’den bu yana ilk defa Suriye topraklarındaki İran hedeflerine saldırı yaptığını açıkladı.
İran’a ait olduğunu iddia ettiği bir insansız hava aracını düşürdükten sonra işgal altındaki Golan’dan Suriye ordusu mevzilerine saldıran bir İsrail F-16 uçağı, Suriye hava savunma sistemi tarafından düşürüldü.
İsrail rejimi, uçağın düşmesinden sonra Suriye ve İran’a yönelik tehditkar açıklamalarda bulunmakla birlikte gerginliğin artmasını istemediğini ifade etti ve Rusya ve Amerika’dan durumun daha da kötüleşmemesi için girişimde bulunmasını istedi.
Suriye Müttefikleri Operasyon Odası’nın İsrail rejiminden yapılan tehdit açıklamalarına cevaben “yeni bir saldırı yapılması halinde sert ve ciddi karşılık veririz” şeklindeki açıklamasının ardından İsrail Ordu Sözcüsü Avihai Adrai, “operasyon bizim açımızdan bitmiştir” açıklaması yaptı.