Nuri el-Maliki’den Zalmay Halilzad’a tepki

01 Ocak 1970

SAAF-Irak Başbakanı Nuri el-Maliki, ABD’nin Irak Büyükelçisi Zalmay Halilzad’ın hükümete süre

SAAF-Irak Başbakanı Nuri el-Maliki, ABD’nin Irak Büyükelçisi Zalmay Halilzad’ın hükümete süre tayin eden açıklamalarına tepki gösterdi.

 

Mehr haber ajansının Fransız haber ajansına dayanarak bildirdiğine göre ABD’nin Irak Büyükelçisi Zalmay Halilzad’ın “Başbakan Maliki, siyasi reformlar ve milislerin silahsızlandırılması konularında takvim belirlenmesini kabul etti” yönündeki açıklamasına tepki gösteren Başbakan Maliki, bugün Bağdat’ta düzenlediği basın toplantısında “Herkes biliyor ki bugünkü Irak hükümeti, halkın isteği ve iradesiyle kurulmuştur. Hiç kimsenin bu hükümete süre tayin etmeye hakkı yoktur” diye konuştu.

 

“Irak hükümeti, Irak halkının seçtiği bir hükümettir ve süre tayin etme konusunda yalnızca onlar hak sahibidir” diyen Başbakan Maliki, Halilzad’ın bu sözlerinin de ABD yönetiminin resmi tavrı olmadığını söyledi.

 

Irak askerleriyle ABD ordusunun Sadr semtine yönelik ortak operasyonu konusunda hükümetin izninin olduğu yönündeki haberleri de yalanlayan Maliki, “Olanlar hakkında açıklama isteyeceğim, bir daha böylesi bir şeyin tekrar etmemesi için çok uluslu güçle bu konuyu ele alacağım” dedi.

 

Irak’ta yapılacak her türlü askeri operasyon konusunda koordinasyon olması gerektiğini söyleyen Maliki, yapılan operasyonlardan Irak hükümetinin haberdar edilmesi gerektiğini söyledi.

 

Irak’taki milis güçlerin Irak devletinin gücünü zaafa uğrattığını belirten Maliki, milislerin silahsızlandırılacağını söyleyerek devletten başka kimsede silah bulunmaması gerektiğini kaydetti.