YDH-Lübnan’da yayımlanan el-Binaa gazetesi Yazarı Humeydi Abdullah, beklenen İdlib operasyonda yaşanan gecikmeye dair senaryoları yazdı.
Aralarında Direniş hareketine bağlı olan medya kuruluşlarının da bulunduğu bazı basın yayın organları, Suriye ordusunun İdlib’i kurtarmaya yönelik askeri operasyonu ertelediğine dair bilgiler veriyor.
Bu haberlere göre bu erteleme başta Rusya olmak üzere bazı müttefiklerin isteğiyle oldu.
Böylece askeri operasyona ikna olması için Türkiye’ye biraz daha süre veriliyor. Ankara’ya silahlı grupları siyasi çözüme ikna etmesi ve barış seçeneğine güven duymalarını sağlaması için fırsat veriliyor.
Rusya’nın Suriye’deki siyasi ve askeri davranışları herkes tarafından biliniyor olsa da Moskova, İdlib’e yönelik operasyonun kesinlikle pazarlık konusu olmadığını vurguladı.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türk mevkidaşı Mevlut Çavuşoğlu ile Ankara’da yaptığı ortak basın toplantısında bunu net bir şekilde açıkladı.
O, aralarında Türkiye istihbarat servisinin başkanı ve genel kurmay başkanının da bulunduğu Türk askeri ve güvenlik yetkililerinden oluşan heyetle Moskova’da yaptığı görüşmede de bunu vurguladı. Suriye ordusunun sadece siyasi sebeplerle bu operasyonu geciktirdiğinde ısrar edenler var; fakat gerçek böyle değil.
Suriye ordusunun güney bölgesini kurtarma operasyonunu bir aydan kısa bir zaman önce tamamladığı biliniyor. Kurtarma operasyonunu tamamlamadan önce IŞİD, Amerikalıların kendilerine sağladığı kolaylık sayesinde Süveyda iline saldırdı.
Bununla Suriye ordusunun önceliğinde değişiklik yaratmayı, Suriye ordusunun kuvvetlerini dağıtmayı ve İdlib’e yönelmesini engellemeyi hedefledi.
Açıktır ki böylesi gelişmeler sebebiyle askeri güç ve teçhizat nakli ve İdlib operasyonu büyüklüğündeki bir operasyona hazırlık yaparken güney savaşının sona ermesi ile İdlib savaşının başlaması arasındaki süreden daha uzun bir zamana ihtiyaç duyulmaktadır.
Sosyal medyada dolaşan gayri resmi haberlere göre İdlib ili çevresindeki askeri güç, silah ve mühimmat sayısı gün geçtikçe artıyor.
Bu, askeri güçleri sevk etme veya gerekli teçhizatı sağlama hazırlıklarının yapılmakta olduğu, yahut bu hedeflerin henüz tamamlanmadığı anlamına geliyor.
Dolayısıyla askeri hazırlıklar bütünüyle tamamlanmadan bu operasyon başlamayacaktır.
Yukarıdakiler, İdlib’in kurtarılması operasyonunun başlamasında herhangi bir ertelemenin olmadığını doğruluyor.
Savaşın başlayacak olması, Suriye ordusu ve müttefikleri açsısından çözümlenmiş bir meseledir. Türkiye şu an en fazla operasyonun Türkiye’ye doğru büyük bir mülteci akını oluşturacak şekilde kapsamlı olmamasını talep edebilir.
Ancak İdlib operasyonunun başlamasının gecikmesi, İsrail’in Amerika ve Ürdün’le birlikte güney bölgelerinin Suriye devletinin kontrolünde yeniden yapılanmasını önlemek için muhtemel bir geniş kapsamlı saldırı yapacağı beklentisiyle güney cephesine sevk edilen askeri güçlerin lojistik ikmali ile ilgilidir.
Çeviri: YDH