YDH-Hazal Yalın, Rusya’nın Suriye’ye gönderdiği hava savunma sistemlerine ilişkin ayrıntıları yazdı.
***
Dünkü yazımızda, Rusya’nın Suriye’ye ne kadar S-300 sistemi göndermiş olduğu üzerinde durmuş ve Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu’nun geçen hafta yaptığı açıklamaya ve RT’nin servis ettiği habere dayanarak, bunların sayısının halihazırda dört seyyar fırlatıcı olduğunu yazmıştık.
Oysa Rusya basınında daha önce yayınlanan Savunma Bakanlığı kaynaklı haberlerde, dört bölük gönderileceği ifade ediliyordu. Dolayısıyla bu sayı, Rusya basınının beklentilerinin de altında görünüyordu.
Rusya hava savunma sistemlerinde on iki seyyar fırlatıcı bir bölük yapıyor; dolayısıyla, dört hatta altı bölük gönderilmesi beklenirken bu sayının azlığı dikkat çekiyordu.
Ne var ki önceki gün TASS’ın geçtiği bir haber, tabloyu daha belirgin bir şekilde resmediyor.[1]
TASS’ın haberine göre “askeri-diplomatik bir kaynak” (dolayısıyla Savunma ve/veya Dışişleri bakanlığından özel olarak düzeltme yapıldığını kabul etmek mümkün), “1 Ekim itibariyle Suriye’ye her biri sekiz fırlatıcıdan oluşan üç S-300PM (PM, standart dışı roket de fırlatabilecek şekilde modifiye edilmiş olduğu anlamına geliyor) bölüğü gönderildiğini” vurguluyor.
Bu, her bölükteki fırlatıcı sayısının sekize düşürüldüğü ve dört yerine üç bölük gönderildiği hesaba katıldığında, Rusya’nın kendi hava savunma sistemi hesabında aslında iki bölük yapıyor.
Bir başka deyişle, başlangıçta en az kırk sekiz fırlatıcı gönderilmesi beklenirken bu sayı şimdilik yirmi dörde düşürülmüş durumda.
Dolayısıyla, dünkü yazımızda değindiğimiz elektronik muharebe sistemleri vurgusu, anlamını koruyor.
TASS’ın kaynağı, gönderilen S-300PM sistemlerinin daha önce Rusya’da kullanılan sistemler olduğunu, bunların yerini S-400’lerin almasından sonra tamamen yeniden elden geçirilerek tam fonksiyonlu kullanılabilir hale getirildikleri belirtiliyor.
Ayrıca, üç bölük için her biri yüzden fazla roket gönderildiği de vurgulanıyor.
Bu sistemlerin Suriye’ye karşılıksız kurulduğu açıklaması da dikkat çekici.
Hazal Yalın. Çoğunluğu klasik Rus edebiyatından kırka yakın çevirisi var. Aralarında Tolstoy, Dostoyevski, Saltıkov-Şçedrin, Gogol, Turgenyev, Puşkin, Zamyatin, Kuprin, Gonçarov, Leskov, Grin, Zoşçenko, Strugatski Kardeşler gibi yazarların bulunduğu çeviriler, Kitap, İthaki, Helikopter, Remzi gibi yayınevlerinde yayınlanıyor. Twitter: @Hazal_Yalin
[1]TASS.ru, 8 Ekim 2018. Источник: Россия безвозмездно поставила Сирии три дивизиона С-300ПМ. https://tass.ru/politika/5650588