Barzani'den İsrailli Kürtlere davet

01 Ocak 1970

SAAF-Kürdistan Federasyonu Bölge Başkanı Mesut Barzani, İsrail’de yaşayan Yahudi Kürtleri

SAAF-Kürdistan Federasyonu Bölge Başkanı Mesut Barzani, İsrail’de yaşayan Yahudi Kürtleri Kuzey Irak’a davet etti.

 

Fars haber ajansının İsrail’de yayınlanan Maariv gazetesine dayandırarak bildirdiğine göre Barzani, söz konusu daveti Derviş Nahum adlı bir Kürt Yahudi aracılığıyla iletti. Derviş Nahum’un Kuzey Irak’ta doğmuş ve 1950 yılında İsrail’e göç etmiş bir Yahudi olduğunu belirten gazete Nahum’un yılda birkaç defa doğduğu yere gittiğini ve kendi vatanlarına gitme özlemi duyan binlerce İsraillinin bilgi kaynağı olduğunu yazdı.

 

Barzani’nin Derviş Nahum’la ilk kez 12 yıl önce görüştüğünü yazan Maariv gazetesi, Nahum’un önceleri Kuzey Irak’a giderken çok zorluklarla karşılaştığını belirterek KDP’nin 1960 yılında Irak hükümetiyle savaşı sırasında Molla Mustafa Barzani’nin dostlarından olan ve Kürtlere büyük yardımlarda bulunan David Nahum’un akrabası olduğunu ifade ediyor.   

 

Derviş Nahum’un Barzani ile görüştükten sonra onun İsrail konusunda dikkate değer bir bilgisinin olduğunu söylediğini belirten Maariv gazetesi, Nahum’un son görüşmesinde Barzani’den nefis bir hediye halı aldığını belirterek Barzani’nin kendisine İsraillilerin Kürdistan’a dönüşü için zemin hazırlayacağına söz verdiğini söylediğini yazıyor.