YDH- Şarku’l Avsat gazetesi, Müslüman Kardeşlerin önümüzdeki günlerde 12 mensubunu Mısır’a iade etmeye hazırlanan Türkiye’ye öfkeli olduğunu bildirildi.
Türkiye’nin idam mahkumu İhvan üyesi Muhammed Abdulhafız’ı Mısır’a iade etmesinden haftalar sonra örgüt üyesi 12 genci daha iade edeceğine dair bir listenin ortaya çıktığını belirten gazete, iadenin önlenmesi için sosyal medyada hashtag kampanyası başlatıldığını ve yurt dışındaki İhvan liderlerine iadelerin önlenmesi için girişim çağrısı yapıldığı bildirildi.
Öte yandan yaşadığı anlaşmazlıklar sebebiyle Müslüman Kardeşler örgütünden ayrılan Ahmed Ban, Rusya el-Youm’a verdiği demecinde Müslüman Kardeşler örgütünde yaşanan iç sorunlara ve örgütün Türkiye ilke ilişkilerine dair açıklamalara yer verdi.
Siyasal İslam araştırmacısı Ahmed Ban, Müslüman Kardeşler örgütünün iç yapısının anlaşılması halinde örgütün bazı üyelerinin neden Türkiye’den sınır dışı edildiğinin anlaşılabileceğini söyledi.
Müslüman Kardeşler örgütünün üç kısımdan oluştuğunu belirten Ahmed Ban birinci kısmını, örgüt unsurlarının yüzde 25’ini oluşturan Mahmud İzzet liderliğindeki kesiminin oluşturduğunu söyledi.
Bunların Mısır’da birçok konuda güvenlik ve yargı takibinde olduğunu, düşünsel ve siyasal açıdan ise Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yakın olduğunu belirten Ahmed Ban, Erdoğan’ın de bunlardan memnun olduğunu ve Türkiye’nin bunları hiçbir şekilde sınır dışı etmediğini ve bunlara kolaylıklar sağladığını öne sürdü.
Ahmed Ban’a göre Müslüman Kardeşler unsurlarının yüzde 25’lik ikinci kısmını örgütün liderlerinden Muhammed Kemal cephesine bağlı şiddet yanlısı kişiler oluşturuyor. Muhammed Kemal’in 6 Ekim’de Cize’de Mısır güvenlik güçleri tarafından düzenlenen bir operasyonda öldürüldüğünü belirten Ahmed Ban, bu grubun 2014’te ortaya çıktığını ve “Devrim Tugayı”, “Devrimin Cezası” ve “Direniş Tugayları” gibi değişik adlar altında çalışan gruplara dönüştüğünü, bunun da Mısır güvenlik güçlerinin vurduğu ağır darbeler sonucu Müslüman Kardeşler örgütünün çöktüğünün bir göstergesi olduğunu söyledi.
Türkiye’deki Müslüman Kardeşler unsurlarının yüzde 50’sinin Mısır’da olup bitenlerden ayrı olduğunu belirten Ahmed Ban’a göre “Türkiye hükümeti, Mahmud İzzet hareketi lehine şiddet kullanan grupları Türkiye’de barındırma lekesini üzerinden temizlemeye çalışıyor.”
Mısır’ın eski İçişleri Bakan Yardımcısı ve Güvenlik Uzmanı General Muhammed Nureddin’e göre ise “Türkiye’nin şiddete bulaşmakla suçlanan unsurlarına yönelik tavrını değiştirmesi küçük ama olumlu bir değişim.”
Türk hükümetinin dostlarına ve rakiplerine karşı genellikle pragmatik bir politika izlediğini belirten General Nureddin, Türkiye’nin Müslüman Kardeşler unsurlarını bir koz olarak kullandığını; ancak sorun oluşturduklarında ise onlardan kurtulduğunu söyledi.