Sadr semtinde bombalı saldırı 31 kişi öldü

01 Ocak 1970

NTV-Başkent Bağdat’ta düzenlenen son bombalı saldırıda 20’den fazla kişi öldü. Dünkü olaylarda

NTV-Başkent Bağdat’ta düzenlenen son bombalı saldırıda 20’den fazla kişi öldü. Dünkü olaylarda 40 kişi yaşamını yitirdi; 38 ceset bulundu.

 

Irak’ta saldırı ve çatışmalar tüm hızıyla sürüyor. Bağdat’ta Şiilerin yoğun olarak yaşadığı Sadr semtinde işçilerin hergün iş bulmak için toplandığı bir bölgeye bombalı saldırı düzenlendi.

 

Associated Press haber ajansı, Irak polis kaynaklarına dayanarak en az 31 kişinin öldüğünü, 50 kişinin yaralandığını duyurdu. Reuters haber ajansı ise ölü sayısını 25, yaralı sayısını 60 olarak duyurdu.

 

Bu arada Anbar eyaletinde çıkan çatışmalarda bir ABD askeri, yaşamını yitirdi. Böylece bu ay içinde Irak’ta ölen ABD askerlerinin sayısı 100’e ulaştı. Ekim ayı, bu yıl içinde ABD askerlerinin en fazla kayıp verdiği ay oldu.

 

Irak’ın güneyindeki Basra kentinde silahlı kişiler, 15’i polis akademisi öğretmeni, 2’si tercüman 17 kişiyi öldürdü. Nüfusun yüzde 80’ini Şiilerin oluşturduğu Basra’da son zamanlarda öldürülen güvenlik güçlerinin çoğunun Şii olduğu bildiriliyor.

 

38 CESET BULUNDU

Bakuba’nın güneyinde yola yerleştirilen bombanın patlaması sonucu, 5 Irak askeri hayatını kaybederken, aynı bölgede 2 polis de öldürüldü.

 

Irak televizyonunun spor spikeri, şoförüyle birlikte öldürülürken polis, başkent Bağdat’ta 31, Felluce’de 4, Musul’da da 3 ceset buldu.

 

İNGİLİZ GÜVENLİK ŞİRKETLERİNE SUÇLAMA

Öte yandan Irak’ta faaliyet gösteren İngiliz güvenlik şirketlerinin, insan haklarını ihlal ettiği öne sürüldü. Üyeleri arasında siyasetçiler ve hukukçuların da bulunduğu “War on Want” adlı kuruluşun raporuna göre, Irak’ta özel güvenlik şirketlerine bağlı olarak görev yapan yaklaşık 48 bin kişi bulunuyor. Bu da Irak’ta her İngiliz askerine karşılık 6 özel güvenlik görevlisi bulunduğu anlamına geliyor.

 

Milyarlarca dolar kazanç elde ettiği belirtilen özel güvenlik şirketlerinin, özellikle de Iraklı sivillere karşı insan hakları ihlalleri içinde olduğu belirtiliyor. Raporda, özel güvenlik görevlilerinin zaman zaman sivillere ateş bile açtığı ancak haklarında hiçbir yasal işlem yapılmadığına dikkat çekiliyor.

Raporu hazırlayan uzmanlar, Irak Savaşı’nın İngiliz özel güvenlik şirketlerine yaradığını ancak bu şirketlerin insan hakları ihlallerine duyarsız kalındığı sürece savaşın kazanılamayacağını belirtiyor.

ZEBARİ: KOALİSYON GÜÇLERİ 1 YIL DAHA KALSIN

Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, ülkesinin, BM Güvenlik Konseyi’nden ABD liderliğindeki koalisyon güçlerinin Irak’ta bir yıl daha kalmalarını istemeyi planladığını söyledi.

 

Zebari, Reuters ajansıyla yaptığı söyleşide, BM Güvenlik Konseyi kararına göre 31 Aralık’ta görev süresi dolan koalisyon askerlerinin bir yıl daha bu ülkede kalmalarının, hükümetin kendi güvenlik güçlerini eğitmeyi hızlandırma arzusuna rağmen Irak’ın güvenliği için vazgeçilemez olduğunu kaydetti.

 

Hoşyar Zebari, ABD ile Irak yönetimleri arasında, Irak hükümetinin kendi güvenlik güçleri üzerindeki kontrolü konusunda yaşanan gerginliğe rağmen istikrarlı, demokratik ve birleşik federal bir Irak olan nihai hedef hakkında herhangi bir ayrılığın söz konusu olmadığını ifade etti.