YDH- Yossi Melman, Haaretz’deki yazısında Haşd Şabi’ye yönelik saldırının, ABD politikasında, İsrail dahil bölgedeki aktörlerin çıkarlarını etkileyen bir değişime işaret edebileceğini yazdı.
Yazar önce Hizbullah Tugaylarının geçmişini özetliyor. ABD'nin Irak'ı işgal ettiği 2003 yılından 2011 yılına kadar 600'den fazla ABD askeri öldürdüğünü belirten Melman, grubun başında Ebu Mehdi el-Mühendis lakaplı 65 yaşındaki Cemal Cafer İbrahimi'nin bulunduğunu hatırlatıyor.
El Mühendis aynı zamanda, Hizbullah Tugayları, Bedir Örgütü, Asaib Ehl-i Hak ve diğer grupları da içine alan Halk Seferberlik Güçleri (Haşd Şabi) komutan yardımcılığı görevini de yürütüyor.
El Mühendis diğer yandan Irak ulusal güvenlik danışman yardımcılığı da yapıyor.
Irak Hizbullah'ının İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani'nin komutası altında olduğunu ve İsrail istihbaratına göre yaklaşık 25 bin savaşçısı olduğunu söylüyor.
Kudüs Gücü tarafından eğitilip silahlandırılan Hizbullah savaşçıları, Amerikan ordusuna verdirdikleri kayıpların yanında, Bağdat'taki ABD büyükelçiliği önündeki protestolarda da başı çekti.
İran'a karşı ABD – İsrail – Azerbaycan işbirliği Irak Hizbullah'ının esas hedefi Irak'taki Amerikan güçleri olsa da Yossi Melman'a göre Irak Hizbullah’ı İsrail’in de yakın takibinde.
İsrail rejiminin 2018 yılı Haziran ayında Irak – Suriye sınırında, İran'a ait silahların Suriye'ye sokulmaya çalıştığı iddiasıyla bir evi bombalaması da İsrail'in bu korkusundan dolayı gerçekleştirildi.
Öte yandan el-Mühendis, 2019 yılı Ağustos ayında, ABD ve İsrail'in kendilerine karşı gizli ortak operasyonlar düzenlediğini söylemişti.
Ebu Mehdi el-Mühendis, ABD'nin koordinatörlüğünde, Azerbaycan'dan kalkan İsrail insansız uçaklarının Irak'taki hedefleri vurduğunu belirtmişti.
Nitekim, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu İran'ın ya da müttefiklerinin Irak ve Suriye'de yer edinmesine müsaade etmeyeceklerini defalarca tekrarladı.
Ayrıca yaklaşık 15 yıldır ABD, İsrail ve Azerbaycan arasında bir stratejik ve askeri işbirliği bulunduğu ve Siyonist rejimin İran'dan istihbarat toplamak, sızmak ve saldırmak için askeri ve istihbari bir üs kurduğuna dair raporlar mevcut.
Hatta iddiaya göre Tahran'daki nükleer santralde hırsızlık girişiminde bulunan Mossad ajanları Azerbaycan'a kaçtı.
Melman, ABD'nin Irak Hizbullah'ını hedef alan saldırılarından önce yaşananlara dikkat çekiyor.
Bu gelişmeleri, Amerika’ya ait ileri teknoloji ürünü bir insansız uçağın İran tarafından düşürülmesi, Fars Körfezi'ndeki Batılı ülke tankerlerinin vurulması ve Suudi Arabistan Aramco tesislerini hedef alan saldırı olarak sıralıyor.
İran'ın izlediği siyasette bir değişiklik beklemeyen yazara göre İsrail ile İran'ın savaşı bazen doğrudan bazen de vekiller aracılığı ile devam edecek.
Ancak Donald Trump'ın ne yapacağı her zamanki gibi belli değil. 2020'nin ABD'de başkanlık seçiminin yapılacağı yıl olması ise tahminleri daha da zorlaştırıyor.