Hizbullah’a Batı'nın mesajını taşıdık, ama...

11 Şubat 2006

SAAF-Lübnan Başbakanı Fuad Sinyore çarşamba günü Lübnan'da yaptığı konuşmada Lübnan-İsrail savaşı

SAAF-Lübnan Başbakanı Fuad Senyora çarşamba günü Lübnan'da yaptığı konuşmada Lübnan-İsrail savaşı sürecinde Hizbullah liderlerine Batı'nın mesajını taşıdıklarını itiraf etti.

 

El-Alam televizyonunun haberine göre Lübnan Başbakanı Fuad Sinyore, Hizbullah komutanlarına ilettikleri mesajların içeriğini açıklamaktan kaçındı.

 

Gözlemciler daha önceleri Batı'nın herhangi bir mesajını taşımadığını söyleyen Fuad Sinyore’nin bu yeni açıklamasında “mesajları iletmek içeriklerini kabul etmek anlamına gelmez” diyerek çelişkili bir tavır sergilediğine dikkat çekiyor.

 

Hizbullah Genel Sekreteri Seyyid Hasan 31 Kasım’da el-Menar televizyonunda yaptığı açıklamada  İsrail’in Lübnan’a yönelik saldırılarının başladığı ilk günlerde yönetimdeki partinin Hizbullah’la temas kurarak “bu savaş uzun ve yok edici bir savaş olacak, İsrail’in bu savaşla hedefi Hizbullah’ı yok etmektir; ama bu arada tüm ülkeyi de viran edecek. Hizbullah, üç şartı kabul etmedikçe bu savaşın durması mümkün değildir” dediğini nakletmiş ve bu üç şartın da şu şekilde ortaya konduğunu söylemişti:

 

“Öncelikle BM’nin 7. maddesi çerçevesinde sadece güneye değil tüm Lübnan’a çok uluslu güçlerin yerleştirilmesinin kabul edilmesi, ikinci olarak Direniş’in tüm Lübnan’daki silahlarının teslim edilmesi, üçüncü olarak da iki İsrail askerinin teslim edilmesi veya kayıtsız şartsız serbest bırakılması.”