Yüzyılın sahtekarlığı planının haritası

29 Ocak 2020

ABD Başkanı Donald Trump'ın sözde Ortadoğu barış planının ayrıntıları basınla paylaşıldı.

YDH- Middle East Eye, ABD Başkanı Donald Trump’ın aylardır üzerinde çalışılan sözde Ortadoğu barış planının ayrıntılarına yer verdi.

Habere göre 181 sayfa uzunluğundaki belgede çeşitli haritalar da bulunuyor. Bu haritalarda, Filistin tarafının anlaşmayı kabul etmesi durumunda kurulacak bir Filistin devletinin nasıl olacağı da ön görülüyor.

Haritada yeşille işaretlenen kantonların gelecekteki Filistin devleti olduğu belirtilmiş. Yeşil alanın içinde ise İsrail'in, yuvarlak çizilmiş, yasadışı yerleşim alanları bulunuyor. 

Bunlar ise 'kuşatılmış topluluklar' olarak nitelendiriliyor. Haritada 15 tanesi gösterilse de bunun hepsini kapsamadığı belirtiliyor.

Haritada, gelecekteki Filistin devletinin toprakları olarak gösterilen bölgelerin aslında bölünmüş durumdaki mevcut Filistin toprakları olduğu görünüyor.

Parçalanmış Filistinli ve İsrailli toplulukları yollar birleştiriyor. Filistinlilere ayrılan bazı bölgeler ise köprü ve tünellerle birbirine bağlanmış. En çok dikkat çeken ise Gazze ile Batı Şeria arasındaki tünel.

Haritada, Gazze'nin güneyindeki Negev çölünde, bir yüksek teknoloji üretim sanayi bölgesi ile bir yerleşim ve ziraat bölgesi işaretlenmiş. Ancak bu bölgelerin İsrail'e mi yoksa Filistin'e mi verileceği belirtilmemiş.

Filistin bölgelerini birbirine bağlayan bütün yollar oldukça dar tutulmuş.

Filistin kantonlarına komşu ya da doğrudan içinde dört adet üçgen görünüyor. Stratejik alanlar olduğu belirtilen bu üçgenlerin İsrail askeri üsleri olduğu tahmin ediliyor. 

Akdeniz kıyısındaki Hayfa ve Aşdod'da büyük liman simgeleri bulunuyor. Filistinlilerin bu limanlara erişebileceği belirtiliyor.

İsrail haritasında büyük bir yıldız ile gösterilen Kudüs, Filistin haritasında nokta ile gösterilmiş. Plana göre Filistin Devleti'nin başkenti, var olan güvenlik duvarının doğusu ve kuzeyinde yer alan Doğu Kudüs kesiminde, Kafr Akab, Şuafat'ın doğusu ve Ebu Dis'i içine alan küçük bir bölge. 

Buraya Kudüs ya da Filistin Devleti'nin belirleyeceği bir isim verilebileceği ifade ediliyor. Kudüs'ün, güvenlik duvarının batısında tek parça halinde ve İsrail'de kalması ön görülmüş.

Haritaya göre el-Aksa camiinin durumu korunuyor. Ancak 'barış içinde gelen tüm Müslümanlar el-Aksa Camiinin ziyaret ve orada ibadet edebilir' notu düşülmüş.

Haritalarda ayrıca sınırların kesin olmadığı uyarısı yapılmış. Lübnan sınırının, 1949'daki ateşkes sınırı ile gösterilmesi bunu doğruluyor.

İsrail işgal ve ilhakı meşrulaştırılıyor

Anlaşmada,  Filistin topraklarının şimdikinin iki katından fazlasına çıkması, Filistin'de 50 milyar dolar yatırım yapılması, 10 yılda 1 milyon istihdam yaratılması ve GSYİH'nın üç katına çıkarılması gibi maddeler göze çarpıyor.

Hazırlanma aşamasında Filistinlilere danışılmaması, plana yönelik en büyük eleştiri oldu.

Anlaşmada öne çıkan diğer maddeler ise Filistin'in Batı Şeria'daki Yahudi yerleşimlerinde İsrail egemenliğini tanıması karşılığı 4 yıllığına yerleşim inşaatı faaliyetlerinin durması oldu.

Ancak Filistin'in askersiz devlet olmasını öngören plana göre, Ürdün Nehri'nin batısında güvenlikten İsrail sorumlu olmaya devam edecek, yani işgal ordusu uygulamaları sürdürülecek. Öte yandan Filistin'in Batı Şeria'daki Yahudi yerleşimlerinde İsrail egemenliğini tanıması karşılığında yerleşim inşaatı faaliyetleri 4 yıllığına durdurulacak.