YDH- Ria Novosti’nin "Yakalanan militanlar, el-Nusra'nın kuruluşunda Türkiye'nin rolünü açığa çıkardılar" başlığını taşıyan haberi, uzmanlar tarafından “Moskova’nın, Ankara’nın Suriye’de hükümet güçlerinin topraklarını silahlı grupların işgalinden kurtarmasını engelleme çabasından duyduğu rahatsızlığın ifadesi” olarak yorumlandı.
Haberi YDH’ya değerlendiren bir uzman, “Haberin RİA’dan başka diğer büyük devlet ajansı TASS’da da yayınlanmış olması, bunun bir tesadüf veya kaza eseri olmadığının altını çizildiğini gösteriyor” dedi.
Ria Novosti’nin haberinde şu ifadelere yer verildi:
Halep civarında Suriye ordusuna esir düşen militanlar, terörist örgüt “Nusra Cephesi”nin kuruluşunda Türkiye’nin rolünü anlattılar.
Ele geçirilen iki terörist de Suriye vatandaşı. Biri, 1985 doğumlu, adı Mahmud el-Nacim, Tıbni yerleşim yerinden, kod adı Ebu Abdulah.
Onun dediğine göre şehirlerinde ilkin “Özgür Suriye Ordusu”nun (laik muhalefet) bir birliği oluşturuldu. Sonra, Nusra Cephesi birliklerinin bu bölgelerde ortaya çıkmasıyla birlikte laik ve radikal muhalifler arasında çatışmalar başladı.
El Hacim, akrabalarıyla birlikte Türkiye’ye kaçmaya karar verdi; ama Türk polisi onu gözaltına aldı ve militanın iddiasına göre Nusra’ya katılmaya zorladı.
Ebu Abdullah adlı terörist, Suriye askerlerinin sorgusunda şöyle dedi: “Bize, eğer onlar için çalışmazsam ve Nusra Cephesi saflarında savaşmazsam, ailemi öldüreceklerini veya tutuklayacaklarını söylediler. Bana 100 dolar ücret verdiler.”
Nacim’in akrabalarını, dediğine göre “rehine olarak tutmak için” bir mülteci kampına gönderdiler. Militan, örgütün mühimmatının Türkiye ve Suudi Arabistan’dan geldiğini ekledikten sonra, “Nusra Cephesi için savaştığım sürece ailemin güvenlik içinde olacağını söylediler,” dedi.
Nacim'e terörist saflarında özel bir makineli tüfek verildi. Bu görevle Suriye’nin her yerinde savaştı. Militanların neden Halep’i ateş altına aldıkları sorusuna şöyle cevap verdi:
“Komutanımız, bunun, sivillerin Suriyeli ve Rusyalı askerlere nefretine yol açacağını söyledi.”
İkinci tutuklu, Hüseyin Abdulaziz, kod adı Ebu Udey, Deyr Afer şehrinden.
Ailesinin yeterince yiyecek bulamadığını, bu sırada militanların erkekleri toplayıp para ödediklerini anlattı.
Abdulaziz, sorgusu sırasında şöyle dedi: “Ben de yazıldım. Sonra farklı gruplarda savaştım: Ahrar el-Şam, ÖSO, Nureddin Zengi Tugayı. Bütün bu gruplar, Nusra Cephesi’ne katıldılar.”
Dediğine göre, militanların saflarında şu anda Pakistanlı ve Afganistanlı birlikler de savaşıyor. Abdulaziz, kendi iddiasına göre, savaştığı birlik Halep’teki Raşidin-5 semtinde bulunan Türkiye’ye ait gözlem noktasına çekildiklerinde ele geçirildi.
Rusya, İran ve Türkiye, 2017 mayıs ayında Astana’da (şimdiki adı Nur-Sultan), Suriye’de 4 gerilimi azaltma bölgesi kurmaya karar verdiler.
Bunların üçü, 2018’de Şam’ın kontrolü altına girdi. İdlib bölgesini kapsayan dördüncüsü, Lazkiye, Hama ve Halep’e komşu ve hükümet kuvvetleri tarafından henüz ele geçirilemedi; bölgenin büyük bölümü Nusra Cephesi teröristlerinin işgali altında.
Rusya ve Türkiye 2018 eylül ayında Soçi’de, ondan çok farklı grubun bulunduğu İdlib’de silahsızlandırılmış bir bölge tesisinde anlaştılar.
Bunların en büyükleri, Türkiye yanlısı Ulusal Kurtuluş Cephesi ile Nusra Cephes’nin yaklaşık 30 bin militanı bulunuyor.
Suriye ordusu 26 Ocak’ta Halep’in batısında, teröristlerin şehrin sivil mahallelerine yönelik devamlı ateşi yüzünden (bunların sonucunda onlarca sivil hayatını kaybetmişti) saldırıya başladı.
Bir gün geçmeden de ilk savunma hattını yarmayı başardı.
Suriye ordusu üç gün sonra, 2012’den beri teröristlerin kontrolünde bulunan ve en güçlü mevzilerinden biri olan Maaret el-Numan şehrini kurtardı.
Tırmanış devam ederken Ankara ve onun kimi ortakları, Şam’ı ve Moskova’yı insani hedeflere ve Türk ordusuna yönelik saldırılarla suçluyorlar. Rusya ve Suriye ise, bölgedeki istikrarsızlığın nedeninin teröristler olduğu cevabını veriyor.