YDH- Suudi Şarku’l Awsat gazetesinin haberine göre Amerikan rejiminin Suriye’ye yönelik yeni stratejisi, bir dizi askeri, siyasi, diplomatik ve ekonomik adım içeriyor.
Habere göre önümüzdeki haziran ayından itibaren uygulanacak olan ‘Sezar Yasası’ adlı yeni strateji ile Suriye’nin yeniden inşasında pay sahibi olacak her ülke veya kurum Amerika’nın yaptırımlarına hedef olacak.
Suriye’nin müttefikleriyle birlikte Şam-Halep ve Halep-Lazkiye karayollarını ulaşıma açmak ve böylece ülkedeki ekonomik hayatı canlandırmak, dolayısıyla da uygulanan yaptırımların etkisini azaltmak için askeri operasyon başlattığına değinilen haberde Rusya’nın da Suriye’nin Arap Birliği’ne yeniden dönüşü için diplomatik girişim başlattığı hatırlatıldı.
Amerika’nın Rusya’nın diğer ülkelerin Şam’la ilişkilerini normalleştirmesi yönündeki çabalarını engellemek için Avrupa ve bölge ülkeleriylesürekli temas halinde bulunduğunun belirtildiği habere göre Amerikalı yetkililer bu çerçevede çok sayıda ülkeyi ziyaret etti.
Şarku’l Awsat’a göre Amerikalı yetkililer Suriye’de rejim değişikliği değil, davranış değişikliği yaratmaya çalışıyor.
Washington’un Suriye’nin Amerika’nın bölgesel müttefiklerine tehdit olmaktan çıkması için Şam üzerindeki baskılarını arttıracağının belirtildiği habere göre Amerika, yeni planı çerçevesinde Suriye’ye karşı askeri, siyasi, diplomatik ve ekonomik eylemler geliştirecek.
Amerika’nın Suriye’ye karşı atacağı ekonomik adımların ‘Sezar yasası’ çerçevesinde olacağının belirtildiği habere göre bu yasa çerçevesinde Suriye’ye yönelik yaptırımlar 5 yıl daha uygulanacak. Ayrıca Suriye ile işbirliği yapan tüm taraflar da ağır yaptırımlara hedef olacak.
Haberde Amerika’nın siyasi açıdan, Suriyeli siyasi muhaliflerle olan ilişkilerini geliştireceği ve Suriye’deki muhalifleri destekleyen ülkelerle koordinasyonu artıracağı belirtilirken, diplomatik açıdan da başta Avrupa ülkeleri olmak üzere diğer ülkelerin Suriye ile ilişkilerini normalleştirmesini engelleyeceği ifade edildi.
Şarku’l Awsat’ın haberine göre Amerika’nın Suriye’ye karşı atacağı askeri ve ekonomik adımlar da şöyle: Fırat’ın doğusunda askeri varlığını sürdürecek, Suriye Demokratik Güçleri’ni Türkiye’nin saldırılarından korumak için uçuşa yasak bölge oluşturacak. Suriye ordusunun Fırat’ın doğusuna ve petrol bölgelerine gelişini engelleyecek ve İran ile Suriye'nin lojistik hattını kesmek için Irak sınırındaki Tenef bölgesinde bulunan askeri varlığını sürdürecek, İdlib’de Rusya ve Suriye’ye karşı konacak.
Amerika’nın askeri yaptırımlarını yukarı çıktığında aşağı inmesi çok zor olan bir asansöre benzeten gazete, Amerika’nın siyasi, ekonomik, askeri ve diplomatik adımlardan oluşan bu yeni stratejisinin Suriye’yi yalnızlaştıracağını ve birkaç yıl içinde davranış değişikliğine zorlayacağını öne sürdü.