Rusya/YDH - Kremlin'in açıklamasına göre bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında yapılan telefon görüşmesi, Rusya tarafının inisiyatifiyle gerçekleşti.
Görüşmede korona virüs salgınının yaygınlaşmasıyla mücadele meseleleri ayrıntılı olarak görüşüldü. Bu sahada karşılıklı çabaların yoğunlaştırılmasına hazır olunduğu vurgulanırken, Sputnik V aşısının temini ve ortak üretimi konusu da ele alındı.
Kremlin açıklamasında, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Türkiyeli yetkililer tarafından pandemiye karşı alınan tedbirleri anlattığı belirtildi.
Erdoğan, görüşmede önceliklerden birinin yabancı turistlerin güvenliğinin sağlanması olduğunu vurguladı ve Türkiye'yi ziyaret eden Rusya vatandaşlarının sağlık güvenliğinin sağlanması için karşılıklı organlar arasında yakın temas kurulması kararlaştırıldı.
Kremlin'e göre iki lider Libya'daki durumu ele alırlarken, bu ülkedeki tarafların ateşkese uymasından ve geçiş iktidarı organlarının başarıyla kurulmuş olmasından memnuniyetlerini ifade ettiler.
Suriye'deki durum ele alınırken de Rusya ve Türkiye'nin istikrar için önemli bir rol oynadıkları belirtildi. 2018 Soçi Memorandumu ve 5 Mart 2020 tarihli ek protokole uygun olarak, bilhassa İdlib'de olmak üzere terörizmle ortak mücadele görevinin güncelliği vurgulandı.
Açıklamada şöyle denildi:
"Recep Tayyip Erdoğan'ın ricası üzerine Vladimir Putin, Ukrayna içindeki krizin çözümüne yönelik Rusya'nın yaklaşımını ortaya koydu.
Çözümün alternatifsiz temelinin 2015'de Minsk'te kararlaştırılan "Tedbirler bütünü" olduğunun altı çizildi. Bu bağlamda, Ukrayna tarafının Minsk mutabakatlarının hayata geçirilmesinden kaçınmasıyla ve son dönemde temas hattındaki durumu germeye yönelik tehlikeli provokatif eylemlerin tekrar ortaya çıkmasıyla ilişkili olarak kaygı dile getirildi."
Görüşmede Dağlık Karabağ konusu da ele alındı. Kremlin'e göre Erdoğan, Rusya'nın istikrar yönünde attığı adımlara yüksek değer biçti.
Putin ise, geçtiğimiz günlerde Ermenistan ve Azerbaycan liderleriyle kurulan temasın sonuçları hakkında bilgilendirdi. Putin ve Erdoğan, Güney Karabağ'da ulaşımın yeniden tesisi çalışmalarının etkin hale getirilmesinin önemini ifade ettiler.
Açıklamanın son bölümü, Kanal İstanbul ve Montrö Konvansiyonu'yla ilgili:
"Türkiye'nin Kanal İstanbul inşa etme planlarıyla ilişkili olarak Rusya tarafı, bölgesel istikrar ve güvenliği temin etmek için Karadeniz Boğazlarının 1936 Montrö Konvansiyonu şartlarına uygun olarak mevcut işleyişinin korunmasının önemini vurguladı."