Suriye Dışişleri Bakanı: İsrail’le barışa hazırız

11 Temmuz 2006

SAAF-Suriye Dışişleri Bakanı Velid el-Muallim, ülkesinin İsrail’le barış müzakerelerine başlamaya

SAAF-Suriye Dışişleri Bakanı Velid el-Muallim, ülkesinin İsrail’le barış müzakerelerine başlamaya hazır olduğunu belirtti.

 

Associeted Press haber ajansının bildirdiğine göre İsrail’in Suriye ile barış müzakereleri başlatma yönündeki çağrısını takdirle karşıladığını belirten Muallim, Norveç Dışişleri Bakanı ile düzenlediği ortak basın toplantısında “Eğer İsrail kabul ederse Suriye’yi barış görüşmelerini yeniden başlatma konusunda hazır görecektir” dedi.

 

Norveç Dışişleri Bakanı da Suriye’ye düzenlediği bir günlük resmi ziyarette Devlet Başkanı Esed’le görüştüğünü belirterek Suriye’den BM kararları çerçevesinde İsrail’le bir bölgesel anlaşma yapmasını istediğini söyledi.

 

Suriye ile İsrail arasındaki görüşmeler, 2000 yılında Suriye’nin İsrail’in işgali altında tuttuğu Golan tepelerinden çekilmesinin garanti edilmesini istemesi üzerine kesilmişti.

 

İsrail, Suriye’nin İsrail karşıtı gruplara verdiği desteği durdurması şartıyla Suriye ile görüşebileceğini belirtiyor.

 

İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Mark Regev de Suriye Dışişleri Bakanı’nın söz konusu açıklaması üzerine “İsrail, tüm komşularıyla, bu cümleden de Suriye ile barış istemektedir; ama barışın düşmanları olan İran, Hizbullah, Hamas ve İslami Cihat’la stratejik ittifak ilişkisi içinde olan Suriye ile bunun gerçekleşmesi zor görünüyor” dedi.