Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, ramazan bayramı namazını Şam’daki Emevi Camisi'nde kıldı.
Bu haber, Türkiye’yi tanıyan Suriyelilere Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2012 yılının eylül ayında yaptığı ünlü açıklamasını hatırlattı.
O dönemde başbakan olan Recep Tayyip Erdoğan, 5 Eylül’de partisinin genel merkezindeki genişletilmiş grup toplantısında yaptığı konuşmada, şunları söylemişti:
“CHP yarın Şam'a gidecek yüz bulamayacak göreceksiniz ama inşallah biz en kısa zamanda Şam'a gidecek, oradaki kardeşlerimizle muhabbetle kucaklaşacağız. O gün de yakın. İnşallah Selahaddin Eyyubi'nin kabri başında Fatiha okuyacak, Emevi Camisi'nde namazımızı da kılacağız.”
Suriye'de bayram namazının kılınması bir başkanlık geleneği olsa da, Cumhurbaşkanı Beşar Esad’ın Suriye krizi yıllarında kıldığı bayram namazlarına siyasi ve sosyal mesajlar vermesi de bir gelenek haline gelmişti.
Namaz, savaşın şiddetli olduğu dönemlerde Humus ve Daraya gibi Suriye ordusu tarafından kurtarılmış bölgelerde; bunun daha öncesinde ise Esad’ın halk tabanının çok güçlü olduğu Rakka ve Tartus'ta kılınırdı.
Emevi Camii, Suriye krizi öncesinde de Suriyelilerin ve yabancı turistlerin ziyaret ettiği Suriye'deki en ünlü camisiydi.
Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın bu yıl Ramazan Bayramı namazını kılmak için Şam'daki Emevi Camii'ni seçmiş olmasının caminin bu özelliğinden kaynaklanıyor olması da muhtemeldir.
Ancak Cumhurbaşkanı Beşşar Esad’ın bu kez bayram namazı için Şam’ı tercih etmesi ve İslam dünyasında ılımlı İslam ekolünün takipçileri olarak bilinen çok sayıda Şamlı Sünni din adamıyla bir araya gelmesi; ayrıca namazdan önce ve sonra çekilen fotoğraflar bu kapsamda ikinci bir mesaj olarak okunabilir.
Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esad’ın bayram namazını Emevi Camisi’nde kılması ile Mısır’la ve Suudilerle ilişkilerini normalleştirmeye çalışan Ankara'nın dış politika sloganlarından geri adım atmakta olduğuna dair bir görüntü vermesi eş zamanlı oldu.
Türkiye’deki iktidar yanlısı medya artık “Sisi darbesi”nden veya Suudi Veliahdı Muhammed bin Selman'ın “testeresinden” söz etmezken, Erdoğan'ın konuşmalarında da artık “Esad gitmeli” cümlesi duyulmaz oldu.
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, daha önce Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi ve Suudi Veliahdı Muhammed bin Salman hakkında da çok ağır sözler söylemişti; ancak şimdi ülkesinin çıkarları gereği Kahire ve Riyad’la ilişkilerini normalleştirmeye çalışıyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye’de 2012’den bugüne kadar yaşanan değişimleri dikkate alarak yine ülkesinin çıkarları için Emevi Camisi'nde namaz kılma hayalini ÖSO liderleriyle değil de Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esad’la birlikte gerçekleştirme yönünde bir politika değişikliği yapar mı?
Siyasette, özellikle Türk siyasetinde hiçbir şey imkansız değildir.