Amerikalı seçmenlerin %25’ine göre İsrail bir apartehid rejimi

14 Temmuz 2021

Yahudi Seçmenler Enstitüsü tarafından yeni yayımlanan araştırmaya göre Amerikalı Yahudi seçmenlerin yüzde 22'si, İsrail'in Filistinlilere karşı soykırım işlediğine inanıyor.

YDH- Jewish News Syndicate’ın haberine göre Yahudi Seçmenler Enstitüsü tarafından 28 Haziran-1 Temmuz tarihleri ​​arasında gerçekleştirilen anket, Yahudi seçmenlerin dörtte birinin ırkçı İsrail rejimini bir apartheid rejimi olarak gördüğünü ortaya koydu.

Aaron Bandler imzalı habere göre ankette, katılımcılara “İsrail bir apartheid devletidir” ifadesine katılıp katılmadıkları soruldu. Katılımcıların yüzde 25’i buna olumlu cevap verdi.

Katılanların yüzde 52’si ise, İsrail'e apartheid devleti demenin Yahudi karşıtı olup olmadığı konusunda ikiye bölündü. Bunların yüzde 28'i bunun Yahudi karşıtı (anti semitik) bir ifade olduğunu söylerken, yüzde 24'ü buna karşı çıktı.

Ankette dikkate değer bir başka soru da İsrail rejiminin Filistinlilere karşı tutumunun, Amerika’daki ırkçılıkla benzerliğine dairdi. Habere göre Yahudi seçmenlerin yüzde 22’si, ırkçı İsrail rejiminin Filistinlilere soykırım yaptığı görüşünde.

Yüzde 20’si bu ifadeye katılmazken, yüzde 31’i ise ırkçı İsrail rejiminin Filistinlilere soykırım yaptığını söylemeyi Yahudi karşıtı bir ifade olarak görüyor.

Ankete katılan Amerikalı Yahudi seçmenlerin yüzde 9’u ırkçı İsrail rejiminin var olma hakkı olmadığını savunurken        yüzde 67’si buna karşı çıkarak bunu “Yahudi karşıtı” diye niteledi.

Ankete göre Amerikalı Yahudi seçmenlerin yüzde 62’si de ırkçı İsrail rejimine “duygusal bir bağlılıkları” olduğunu söylüyor.

Ankete katılan Amerikalı Yahudi seçmenlerin Amerikan Başkanı Donald Trump ve Joe Biden konusundaki yaklaşımları da oldukça dikkat çekici oldu.

BM kararlarına rağmen Kudüs’ü Irkçı İsrail rejiminin başkenti, Golan’ı ise İsrail toprağı olarak tanıyan ve ‘Yüzyılın Anlaşması’ ile Filistin’in tamamını İsrail rejimine kazandırmanın adımını atan Donald Trump’ın Amerikalı Yahudi seçmenin gönlünü Biden kadar kazanamadığı görülüyor.

Ankete göre katılımcıların yüzde 80’i yeni Başkan Joe Biden’ın şimdiye kadar olan performansını başarılı bulurken yüzde 74’ü de Biden’ın Filistin İsrail çatışmasını ele alış tarzını onayladı. Katılımcıların yüzde 63’ü ise Biden’ın İsrail Filistin çatışmasını Trump’tan daha iyi yönettiği görüşünde.