Lübnan’da hükümet umudu arttı

27 Temmuz 2021

Lübnan Cumhurbaşkanına yakın kaynakları, Necib Mikati başbakanlığındaki hükümetin kısa bir süre sonra kurulabileceğini belirtti.

YDH- Lübnan’dan yayın yapan MTV kanalına konuşan Cumhurbaşkanı Mişel Aun’a yakın kaynaklar, yeni hükümetin kurulmasının önümüzdeki aya sarkmadan birkaç gün içerisinde kurulabileceğini söyledi.

Saad Hariri’nin hükümeti kurmakta başarısız olması sonrasında dün Necib Mikati hükümeti kurmakla görevlendirilmişti.

Hükümeti kurmakla görevlendirilen Necib Mikati’nin teknokrat hükümeti kurmak niyetinde olduğunu belirten kayaklar, yeni hükümette partilere bağlı kişilerin katılımının olmaması için hükümet kurma sürecinin Mikati ile Cumhurbaşkanı Mişel Aun arasında gerçekleşeceğini öne sürdü.

56 yaşındaki Necib Mikati, dün Baabda’daki cumhurbaşkanlığı köşkünde yapılan istişare görüşmelerinde yeni hükümeti kurmakla görevlendirilmesi hususunda 72 milletvekilinin desteğini almıştı.

LBC televizyonuna konuşan kaynaklar ise Necib Mikati’nin hükümetin kurulmasını hızlandırmak için Cumhurbaşkanı Mişel Aun’la görüşmeye gideceğini ve bu görüşmelerin hükümet kuruluncaya kadar devam edeceğini söyledi.

Neşra haber ajansı da “iyi haber alan kaynaklardan” naklen Necib Mikati’nin sözünü ettiği uluslararası garantinin içinde Lübnan’ın içinde bulunduğu krizden çıkması için en kısa sürede piyasalara 4 milyar doların pompalanmasının da bulunduğunu iddia etti.

Lübnan’daki yasalara göre Cumhurbaşkanının Maruni, başbakanın ise Sünni olması gerekiyor. Necib Mikati, Lübnan’da 2005’ten bugüne kadar üç defa hükümeti kurmakla görevlendirilmişti.

Saad Hariri’nin İletişim Bakanı Muhammed Şukayr’ın geçtiğimiz yıl whatsupp uygulamasından vergi alma kararının ardından başlayan protesto gösterileri sebebiyle Saad Hariri başbakanlıktan istifa etmiş; Hassan Diyab hükümeti kurulmuştu.

Ancak geçtiğimiz yılın temmuz ayında Beyrut Limanında yaşanan patlama sonrasında Hassan Diyab da istifaya zorlanmıştı.

Hizbullah Lübnan’daki mevcut ekonomik ve siyasi şartlara dikkat çekerek ve hükümetin kolay kurulamadığını hatırlatarak hem Saad Hariri’nin hem de Hassan Diyab’ın istifasına karşı çıkmış; bu yüzden de “statükocu” olmakla suçlanmıştı.