YDH- Irak’tan yayın yapan Mevazin sitesine açıklamalarda bulunan Kanun Devleti ittifakı yetkililerinden Vail Rikabi, İran Devrim muhafızları Kudüs Gücü Komutanı general İsmail Kaani’nin Sadr grubu ve Koordinasyon Çerçevesi liderleriyle görüşmeler yaptığını; ancak bunun sonuçlarının açıklanmadığını söyledi.
Vail er-Rikabi, Koordinasyon Çerçevesi adlı siyasi platformun henüz başbakan adayı önermediğini söyledi.
Fetih İttifakı üyesi Halid es-Sari de bir uzlaşma hükümeti kurulabilmesi için Bağdat, Necef ve Kürdistan Bölgesi’nde görüşmeler yapıldığını söyledi.
Henüz yeni kurulacak hükümette kimin başbakan olacağı konusunda bir ismin gündeme getirilmediğini belirten Halid es-Sari, “Ancak Koordinasyon Çerçevesi, Haydar İbadi’yi başbakanlığa önerebilir; çünkü o siyasi desteğe sahip bir liderdir” dedi.
Nuri el-Maliki liderliğindeki Kanun Devleti ittifakı üyelerinden Sair Mahif ise Sadr grubu ile Koordinasyon Çerçevesi arasında bir anlaşmaya varılmasından umutlu olduğunu söyledi.
Sair Mahif, Mukteda Sadr’ın yeni hükümette Nuri el-Maliki’nin yer almasını istemediğine dair iddiaları da yalanlayarak Sadr grubu ile Koordinasyon Çerçevesi liderleri arasında yapılan toplantılarda Nuri el-Maliki konusunda herhangi bir hassasiyetin söz konusu olmadığını söyledi.
Irak basınında ise Sadr grubu lideri Mukteda Sadr’ın Nuri el-Maliki’nin yeni kurulacak hükümette yer almaması şartıyla Koordinasyon Çerçevesi adlı siyasi platformla koalisyon yapabileceğini söylediğine dair haberler yer alıyor.
10 Ekim’de yapılan Irak genel seçimlerinde Sadr grubu 73 sandalye kazanarak birinci, Meclis Başkanı Muhamed Halbusi’nin liderlik ettiği Sünni Tekaddum ittifakı 37 sandalye kazanarak ikinci ve Nuri el-Maliki liderliğindeki Kanun Devleti ittifakı da 34 sandalye kazanarak üçüncü olmuştu.
Mukteda Sadr, seçimlerin galibi olarak hükümeti kendilerinin kurması gerektiğini belirterek çoğunluk hükümeti kuracaklarını ve başbakanı da kendilerinin belirleyeceğini söylemişti.
Seçim sonuçlarına itiraz eden siyasi grupların oluşturduğu başta Nuri Maliki liderliğindeki Kanun Devleti ittifakı olmak üzere Koordinasyon Çerçevesi adlı platformda yer alan siyasi gruplar ise uzlaşma hükümeti kurulmasını savunuyor.