Lübnan hükümeti Refik Hariri mahkemesi ile ilgili tasarıyı onayladı

01 Ocak 1970

SAAF-14 Martçıların çoğunlukta olduğu Lübnan hükümeti, Refik Hariri cinayetiyle ilgili uluslar

SAAF-14 Martçıların çoğunlukta olduğu Lübnan hükümeti, Refik Hariri cinayetiyle ilgili uluslar arası mahkeme kurulmasını öngören tasarıyı onayladı.

 

El-Cezire’nin son dakika gelişmesi olarak duyurduğu habere göre bugün olağanüstü toplanan Lübnan Bakanlar Kurulu, eski başbakanlardan Refik Hariri’nin öldürülmesiyle ilgili uluslar arası mahkeme kurulmasını öngören tasarıyı onayladı.

 

Cumhurbaşkanı Emil Lahud, Emel ve Hizbullah Bakanlarının istifasından sonra mevcut bakanlar kurulunun yasal meşruiyetini yitirdiğini ve bu bakanlar kurulunun alacağı kararların yasa dışı olacağını belirtmişti.

 

Refik hariri cinayetiyle ilgili uluslar arası mahkeme kurulmasıyla ilgili taslak metni BM Genel Sekreteri Kofi Annan’ın Lübnan Temsilcisi Geir Petersen tarafından geçtiğimiz Cuma akşamı Lübnan Başbakanı Fuad Sinyore’ye iletilmişti.

 

Hizbullah, Emel ve Mişel Aun liderliğindeki Ulusal Özgürlük Hareketi’nin Lübnan egemenliğini ve bağımsızlığını ihlal ettiği gerekçesiyle karşı çıktığı taslağın 14 Martçıların çoğunlukta olduğu hükümet tarafından kabul edilmesinin Lübnan’da büyük siyasi çalkantılara sebep olması bekleniyor.

 

Hizbullah ve Emel’e mensup 5 bakanın hükümetten istifa etmesinin ardından söz konusu tasarının görüşülmesinden önce Cumhurbaşkanı Emil Lahud’a yakınlığıyla bilinen Çevre Bakanı Yakub Sarraf da istifa etti.