YDH- Reuters haber ajansı, OPEC Plus’a yakın birçok farklı kaynağa dayandırdığı haberinde Amerika’nın Ukrayna krizi gerekçesiyle petrol üretiminin arttırılması talebine rağmen OPEC Plus’ın kendi programına uygun olarak hareket etmeye devam edeceğini bildirdi.
OPEC üyesi ülkeler ile OPEC üyesi olmayan petrol üreticisi ülkelerin oluşturduğu 24 ülkeden oluşan ‘OPEC Plus’ın Amerikan baskılarına rağmen petrol üretimini mayıs aynında çok yumuşak bir şekilde arttırmayı öngören kendi programına bağlı kalacağı bildirildi.
Petrolün varil başına fiyatının 139 doları aşarak 2008’den beri en yüksek seviyeye çıkması üzerine, Amerika, Rusya’yı ekonomik açıdan zor duruma düşürebilmek için petrol üretiminin arttırılmasını ve fiyatın düşürülmesini istiyor.
Reuters’in haberine göre Amerikan baskılarına rağmen Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri, petrol üretimlerini arttırmaya istekli değil; öte yandan Rusya’nın da içinde bulunduğu OPEC Plus, Ukrayna konusunu dikkate almıyor.
Bu grubun 2021 yılının Ağustos ayından beri petrol üretiminde her ay 400 bin varillik artış yaptığının belirtildiği haberde mayıs ayından itibaren ise üretimin birazcık daha arttırılarak 432 bin varile çıkarılacağı bildirildi.
Reuters’in kaynaklarının bildirdiğine göre Suudi Arabistan, petrol üretimini OPEC Plus’ın petrol üretiminin üstüne çıkarmayı, Yemen savaşında kendisine daha fazla destek verilmesi ve İran’la nükleer anlaşma konusunda kendisine de garantiler verilmesi şartlarına bağladı.
Konuyla ilgili açıklamada bulunan 7 kaynak, OPEC Plus’un büyük bir ihtimalle petrol üretimi konusundaki kendi programına mayıs ayında da bağlı kalacağını belirterek Suudi Arabistan’ın petrol üretimini arttırarak Rusya ile ters düşmek istemediğini söyledi.
Kaynaklardan biri “Onlar petrol üretimini arttırarak Rusya ile karşı karşıya gelmek istemiyorlar” derken, bir Rus kaynak ise Rusya’nın OPEC Plus’taki ortaklarına güvendiğini ve OPEC Plus’ın mayıs ayındaki petrol üretme programını değiştirmesini beklemediğini söyledi.
Dün de Birleşik Arap Emirlikleri Enerji Bakanı Suheyl Mezrui, enerji piyasalarının Rusya petrolüne ihtiyacının olduğunu söylemişti.