2014 sonrası Batı’nın Rusya’yı ekonomik ve coğrafi anlamda izole etmeye çalışması, Ukrayna savaşının sebeplerinden birini oluşturuyor. Bu durum, Rusya sokaklarında basına fazla yansımayan önemli gelişmeler yaşanmasına neden oldu.
Bir kısım Rus vatandaşının da ölümünden sonra milyonların katili olarak nitelediği Stalin hakkındaki yargılar değişmeye başladı. Rus halkının ve özellikle genç kesimin bakış açıları değişmeye başladı, Rusya’nın bir çok kentinde Stalin heykelleri yeniden dikildi ve 30 yaş altı gençlerin çiçeklerle Stalin heykellerinin önünde saygı ile eğilmelerine dönüşen bir süreç yaşanmaya başladı.
Halk için Stalin yeniden bir kahraman, istikrar sembolü ve Batı’yı dize getiren bir simge haline dönüştü.
Bu gelişmeler ve halkın bu teveccühü Kremlin’in gözünden kaçmamış olacak ki savaş sürecinde SSCB simgeleri kullanılmaya başlandı.
Kremlin’in gözünden kaçmayan ve şimdilik kısık sesle getirilen çok önemli bir konu daha var: Oligark üreterek ABD-AB ittifakına karşı rekabette başarı sağlanamayacağı.
CNN'in 16 Mart’ta derlediği Putin’in bazı açıklamalarını dikkatte alırsak yaşanacak gelişmelerin sürpriz olmayacağını görebiliriz.
CNN’de Putin’in şu sözlerine yer verildi: Batı bir kez daha bizi ekonomik ve coğrafi anlamda zayıflatma ve bağımlı hale getirme şansını deniyor, tabi ki bunları yapmaya çalışırken burada para kazanıp Batı’da yaşayan ve coğrafi olarak burada; ama fikir olarak Batı’da bulunan ‘5. Kol’ üzerinden bunu yapmaya çalışıyorlar.
Batı, 2014 sonrasında farkında olmadan, Rusya’yı hiç istemeyecekleri bir yöne doğru itmeğe başladı. Bu, Sosyalizm içermeyen bir sol diktatörlüktü ve bu sol diktatörlük Rusya’nın geleceği için kaçınılmaz oldu.
Savaş sonrası Rusya’da ciddi tasfiyeler, enerji alanında kamulaştırmaların yaşanması sürpriz olmayacak.
Ağır sanayi ve enerji ihracatı haricinde hafif sanayi yatırımlarına hız kazandırılacaktır. Bir tür Çin sistemine geçiş süreci yaşanacağı düşüncesindeyim.
Tarım alanında ciddi yatırımlara yönelecek bir Rusya çıkacak karşımıza. Gübre üretiminde ön sıralarda olan Rusya’da Putin’in şu sözleri gözden kaçmadı: “Gübre ihracatında bir monopoli var ve buna dur demek lazım, gübrenin iç pazar için üretim yapan çiftçinin eline uygun fiyatlarla ulaşması için çalışmalarımız olacak.”
Savaşın Rusya’nın lehine sonuçlanması durumunda AB’nin çok ciddi derecede bağımlı olduğu ayçiçek (dünya ihracatının %90 Rusya ve Ukrayna tarafından gerçekleştiriliyor) olacak, ayçiçek ihracatı dışında hububat (dünya ihracatının %25’ni Rusya ve Ukrayna gerçekleştiriyor) Rusya’nın kontrolüne girmiş olacak.
Bağımlı ve zayıf bir Rusya yaratmak isteyen Batı. karşısında daha güçlü ve dinamik bir Rusya görecektir.