Yunanistan’da İsrail casus yazılımı skandalı

15 Eylul 2022

Yunanistan hükümetinin ırkçı İsrail rejimi tarafından geliştirilen bir casus yazılımla vatandaşların ve muhalif partilerin telefonlarını dinlemesine ilişkin yeni ayrıntılar ortaya çıktı.

YDH- Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, 8 Ağustos’ta televizyondan yaptığı açıklamada Yunan istihbarat teşkilatı EYP’nin muhalefet partisi PASOK'un lideri ve Avrupa Parlamentosu milletvekili Nikos Andrulakis'in telefonunu dinlediğini itiraf etmişti.

Yunanistan’daki bu tarihi skandalın ortaya çıkmasının ardından istihbarat servisi EYP’nin başkanı ve başbakanlık genel sekreteri görevlerinden istifa etmek zorunda kalmıştı.

Yunan istihbarat örgütünün bu telefon dinlemeleri için Predator adlı bir casus yazılım kullandığı belirtilirken Google firmasının TAG adlı tehdit analiz ekibi, Yunanistan hükümetinin İsrailli Cytrox firması tarafından üretilen bu casus yazılımı kullanarak hükümet muhaliflerini dinlediğini bildirdi.

Toronto Üniversitesine bağlı internet güvenliği araştırma merkezi Citizen Lab’ın araştırmacıları ise Yunan hükümetinin başka bazı ülkelerle birlikte Android işletim sistemine sızma yollarını İsrail şirketinden alarak kullandığını belirtti.

Yunan istihbarat servisinin 2021 yılında vatandaşların telefonlarını dinlemelerindeki artış ile İsrail şirketi Cytrox ile yapılan işbirliği anlaşmasının eş zamanlı olduğuna dikkat çekildi.