Gazze'de geçici ateşkes cuma günü başlayacak

23 Kasım 2023

Katar Dışişleri Bakanlığı sözcüsü bugün yaptığı açıklamada, Gazze Şeridi'nde geçici ateşkesin cuma günü uygulanacağını ve ilk grup esir takasının gerçekleşeceğini duyurdu.

YDH- Lübnan'dan yayın yapan el-Meyadin televizyonunun haberine göre, Katar Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mecid bin Muhammad el-Ensari bugün yaptığı açıklamada, Gazze Şeridi'nde geçici ateşkesin yarın yerel saatle saat 7'de başlayacağını duyurdu.

Aynı gün saat 16.00'da ilk grup esir değişiminin gerçekleştirileceğine işaret eden el-Ensari, bu ateşkesin kalıcı bir ateşkes haline gelmesini umduğunu ifade etti.

el-Meyadin haber kanalı, Katarlı bu yetkiliden alıntı yaparak, tüm taraflarla ve arabulucularla temasların sona erdiğini ve serbest bırakılacakların listesinin teslim edildiğini bildirdi.

Hamas'ın İsrail’e karşı başlattığı ‘Aksa Tufanı’ operasyonunun ve işgalci rejimin Gazze Şeridi'ne yönelik kara saldırısında yenilgiye uğratılmasının üzerinden 47 gün geçtikten sonra çarşamba sabahı, İsrail kabinesi, Katar ve Mısır hükümetlerinin arabuluculuğuyla ateşkes anlaşmasını kabul etti.

Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, yarın Gazze Şeridi'nde geçici ateşkes anlaşmasının uygulamaya konulacağını doğrularken, bu ateşkesin dört gün süreceğini ve bu süre boyunca tarafların tüm askeri eylemlerini durdurulmasının zorunlu olduğunu söyledi.

İsrail’in Gazze Şeridi'nin güneyindeki uçuşlarını tamamen durduracağına dikkat çeken el-Kassam, İsrail savaş uçaklarının sadece Gazze şehri ve kuzeyde sabah 10.00'dan 16:00'ya kadar, yani günde 6 saat uçması konusunda mutabakata varıldığını bildirdi.

Yine elde edilen bilgilere göre bir İsrailli esir karşılığında üç Filistinli kadın ve çocuk serbest bırakılacak. Ayrıca her gün insani ve tıbbi yardım taşıyan 200 kamyonun da Gazze'nin tüm bölgelerine girmesine izin verilecek.

Filistin medyası bu sabahın erken saatlerinde, İsrail askerlerinin ve topçularının Gazze Şeridi'nin farklı bölgelerine defalarca saldırı düzenlediğini bildirdi. Ayrıca İsrail topçularının da Han Yunus'un doğusunu aralıksız bombaladığı dile getirildi.

İsrail’in Gazze'nin Şeyh Rıdvan Mahallesi’ndeki yerleşim alanlarına düzenlediği hava saldırısında onlarca Filistinli hayatını kaybetti ve yaralandı. İsrail askerleri, Gazze Şeridi'nin merkezinde yer alan el-Nuseyrat kampının kuzeyindeki elektrik şirketi çevresine de ağır saldırılar düzenledi.

İsrail Ulusal Güvenlik Danışmanı ‘Tzachi Hanebi’ perşembe sabahı, Hamas'la yapılan anlaşmanın uygulanmasının 24 saat ertelendiğini duyurdu.

Hanebi, "Esirlerimizin serbest bırakılmasına yönelik müzakereler ilerliyor ve her zaman devam ediyor. Esirlerin serbest bırakılması, cuma gününden önce değil. Takas, taraflar arasındaki ilk anlaşmaya göre başlayacak." dedi.