İngiltere, İsrail ile savaş sonrası atılacak adımları görüşecek

07 Aralık 2023

İngiltere Savunma Bakanı, Gazze Savaşı sonrası atılacak adımları görüşmek üzere bu hafta İsrail’e gidecek.

YDH- Gazze'ye yönelik savaşta Batı'nın İsrail'e desteği devam ederken, İngiltere Savunma Bakanı'nın önümüzdeki günlerde İsrail’e gitmesi planlanıyor.

İngiltere Savunma Bakanı Grant Shapps'ın ofisinden yapılan açıklamada, İngiltere Savunma Bakanı'nın bu hafta (önümüzdeki hafta pazartesi gününe kadar) İsrail ve işgal altındaki Filistin topraklarını ziyaret edeceği belirtildi.

İngiltere Savunma Bakanlığı, gezinin amacının Gazzelilere insani yardımın doğrudan deniz yoluyla hızlı bir şekilde ulaştırılması konusunda istişarelerde bulunmak olduğunu açıkladı.

Açıklama şöyle devam etti: "Bu gezi sırasında liderlerle Gazze'deki sivillere daha fazla yardım sağlama seçenekleri üzerinde durulacak. Ayrıca İngiltere'nin Filistin Yönetimi'ni nasıl destekleyebileceği ve Orta Doğu'da gerilimin artmasını önleme çabaları ele alınacak."

Batı'nın Filistin’deki direnişe yönelik tavrını yineleyen Savunma Bakanlığı’nın açıklamasında şu ifadeler yer aldı: "Ayrıca, 7 Ekim saldırılarında Hamas teröristleri tarafından rehin alınan bir dizi Britanyalı da dahil olmak üzere rehinelerin serbest bırakılması konusundaki gelişmeler de konuşulacak."

Uzmanlar, Grant Shapps'ın Tel Aviv ve Ramallah ziyaretinin İngiltere Başbakanı'nın Tel Aviv'i ziyaret ettiği bir döneme denk gelmesine dikkat çekiyor. Batılı ülkelerin, savaşın başlangıcından beri Filistinlilere karşı İsrail'i desteklediğini belirten uzmanlar, bu ziyaretin de gerçekte aynı paralelde gerçekleşeceğini düşündüklerini söylüyor.

İngiltere Savunma Bakanlığı yaptığı açıklamada ise ‘insani kaygıları’ dile getirerek, Shapps'ın gezisinin bu amaçla olacağını vurguluyor. Bu husus bakanlıktan yapılan açıklamada şu şekilde ifade ediliyor: "Filistinli siviller artan bir insani kriz yaşamakta. Bu sebeple de savunma bakanı kara, deniz ve hava yolu dahil olmak üzere tüm yollarla Gazze'ye daha fazla tıbbi ve insani yardım sağlama seçeneklerini istişare edecek."

Bugüne kadar, Kraliyet Hava Kuvvetleri’ne ait 4 uçağın Mısır'a indiği ve bu uçakların Filistin halkı için toplamda 74 tondan fazla yardım taşıdığı belirtiliyor.

İngiltere savunma bakanının gezi öncesinde yaptığı şu açıklama da uzmanlar tarafında dikkat çekilen başka bir husus: "İsrail'in kendini savunma hakkını tamamen destekliyoruz, ancak Hamas teröristlerine karşı mücadelelerinin uluslararası hukuk içinde kalması önemlidir."

Shapps'ın Tel Aviv'de İsrail Savunma Bakanı Yoav Galant ile "mevcut güvenlik durumunu ve İsrail'in bir sonraki adımlarını" görüşmek üzere bir araya gelmesi planlanıyor.

‘Aksa Tufanı’nın ardından İsrailli yetkililer, Gazze'de yaşayan Filistinlilere yönelik yoğun saldırılar başlatmış ve bu bölgeye yönelik kuşatmayı da yoğunlaştırmıştı. Bu saldırılar ve kuşatma sonucunca bugüne kadar 16.200'den fazla Filistinlinin hayatını kaybettiği belirtiliyor.

Savaşın başlamasından bu yana İngiltere’nin birçok şehrinde, İsrail’in saldırılarını kınamak ve Filistin halkını desteklemek için çeşitli protestolar yapılıyor. Protestocular bu gösterilerde, İngiliz hükümetinin İsrail'e verdiği desteği ve İngiliz makamlarının Gazze savaşında ateşkesi desteklemeyi reddetmesini kınıyorlar. İngiltere Savunma Bakanı'nın bölgeye seyahati de ülkesinde yaşanan bu gelişmelerin gölgesinde gerçekleşecek.