ABD ve Fransa’dan Hizbullah baskısı

07 Aralık 2023

ABD ve Fransa başta olmak üzere Batılı ülkelerin Hizbullah’ın kuşatılması için Lübnanlı makamlara baskı uyguladığı bildirildi.

YDH- ABD ve Fransa başta olmak üzere Batılı ülkelerin bazı Arap ülkeleriyle işbirliği içinde, Hizbullah’ı kuşatmak ve ülke içine dair konularda taviz vermeye zorlamak için Lübnan’a baskı uyguladığı bildirildi.

El-Ahbar gazetesinin haberine göre, ABD son 10 gün içindeki temaslarla, Fransa, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri ile işbirliği içinde Lübnan’daki cumhurbaşkanlığı krizi dosyasını bir kenara bırakarak Hizbullah’a odaklandı.

Haberde “Ara döneminin yönetilmesi olarak adlandırdıkları konuya odaklanıyorlar.” denildi. El-Ahbar, Lübnan’da bir cumhurbaşkanının seçilmesine kadar geçen süreye “ara dönemin yönetilmesi” adının verildiğini hatırlattı.

El-Ahbar şöyle devam etti: “Söz konusu ülkeler bu süre içinde talep ettikleri önlemlerin İsrail ile başlayıp Avrupa kıyılarına kadar devam eden bölgesel ve uluslararası güvenlik çıkarları olduğunu açıkça belirtiyorlar.”

El-Ahbar konuyla ilgili bir kaynağa dayanarak, “Fransa, ABD, Suudi ve diğer ülkelerin Lübnan makamlarına ilettikleri şeyin, Ordu Komutanı General Joseph Aun’un görev süresinin uzatılması talebi olduğunu” aktardı.  Ayrıca söz konusu bu ülkelerin “yerel müttefiklerine bu sürenin uzatılmasını kolaylaştırmak için her şeyi yapmaları talimatını verdiklerini” söyledi.

Kaynak, bu bağlamdaki baskıların, bakanlar kurulundaki uzatma girişiminin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından, meclisi taşınmak zorunda kalınmasıyla baskıların artmaya başladığını da sözlerine ekledi.

El-Ahbar gazetesine bilgi veren kaynak, Meclis Başkanı Nebih Berri’ye kolaylık sağlaması için baskı yapıldığını açıkladı. Konsey’i boykot edenlerin, Aun’un süresinin uzatılmasına ilişkin maddenin dahil edilmesi ve onaylanması koşuluyla genişletilmiş bir yasama oturumuna katılacaklarına dair sözler verildiğini aktardı.

Ordu komutanının görev süresinin uzatılması talebinin Lübnan gündemiyle ilgili olmadığı belirtilen haberde “Fransızların küstahlığı, Aun’un görev süresinin uzatılmasının Avrupa ve uluslararası çıkarları temsil ediyor. Bu, Batı’nın şu anda ondan başka hiçbir subaya güvenmediğini söyleme noktasına kadar ulaştı.” ifadeleri kullanıldı.

“Batılıların ordu komutanından istediği görevin diğer yönüne gelince, bu da Hizbullah’ın Lübnan’ı bölgede geniş bir savaşa sürüklemesini engelleyecek ve güneydeki saha gerçeklerini ayarlayacak bir rol oynamasıdır.” denildi.

Haberde ayrıca şu ifadelere yer verildi: “Bu koalisyon, güvenlik durumunun kontrolü açısından sınırdaki duruma atıfta bulunmakla yetinmemiştir. Aynı zamanda Gazze’de olanlardan sonra dünyada hiç kimsenin İsrail’i ya da küresel güvenliği tehdit etmesine izin verilmeyeceğini de dile getirmiştir. Bunlarla birlikte, Lübnan’ın 1559 ve 1701 sayılı kararların uygulanmasını sağlayacak bir mekanizma bulunmasına yardımcı olması gerektiğini açıkça belirtmiştir.”

Buna göre, Lübnan, 1559 ve 1701 sayılı kararların uygulanmasını sağlayacak bir mekanizma bulunmasına yardımcı olacak. Hizbullah güçlerini Litani Nehri’nin güneyinden çekecek, yerini UNIFIL’den takviye bir güçle işbirliği içinde Lübnan ordusuna bırakacak.