Mısır’dan, ABD ve İsrail'e ‘göç’ uyarısı

08 Aralık 2023

Mısır'ın, Washington ve Tel Aviv'i Gazze halkını Sina Çölü'ne taşımamaları konusunda uyardığı bildirildi.

YDH- Amerika'dan yayın yapan Axios haber sitesi, Mısır'ın Washington ve Tel Aviv'i Gazze halkını Sina Çölü’ne taşımamaları konusunda uyardığını bildirdi. 

İsrailli Gazeteci Barak Ravid'e ait Axios haber sitesine konuşan dört İsrailli ve ABD'li yetkili, Mısır'ın İsrail'in Gazze'nin güneyindeki askeri operasyonları nedeniyle Filistinli mültecilerin Sina Çölü’ne göç etmesinin Kahire ile Tel Aviv arasındaki "ilişkileri kötüleştirebileceği" konusunda uyardığını söyledi.

Mısır ve İsrail arasındaki, özellikle de askeri ve istihbarat teşkilatları arasındaki ilişkilerin, Gazze savaşındaki esir takası sürecinde önemli rol oynadığı bildiriliyor.

Mısır, savaşın başlangıcından bu yana, Filistinlileri Gazze'den çıkarıp Mısır'a göndermeye yönelik herhangi bir plan konusunda defalarca uyarıda bulunmuştu.

BM mülteci ajansı UNRWA beş gün önce yaptığı açıklamada, 1,9 milyon Gazzelinin (tüm nüfusun yüzde 85'i) zorunlu iç göçe zorlandığını söylemişti.

Gazze Sağlık Bakanlığı'na göre, Gazze'deki savaşta en az 17.700 Filistinli hayatını kaybetti.

Geçtiğimiz cuma günü İbranice yayın yapan Israel Hayom gazetesi, İsrail ve Amerika'nın Gazze halkını ekonomik teşvik karşılığında Türkiye, Mısır, Irak ve Yemen'e nakletmeyi planladığını yazmıştı.

Israel Hayom, söz konusu planın Amerikan Demokrat ve Cumhuriyetçi partilerinin Temsilciler Meclisi ve Senato'daki üst düzey yetkililerinin dikkatine sunulduğunu ve onların onayının alındığını bildirmişti.

Üzerinde konuşulan planın, Gazze halkını bölgeyi terk ederek başka ülkelere gitmelerini ‘teşvik etmeye’ dayandığı söyleniyor. Bu planın sahipleri ‘göç’ün, Israel Hayom'un da yazdığı üzere ‘zorunlu olmaması’ gerektiğini ifade ediyor. Hem Gazzeliler hem de planda ismi geçen ülkeler için birtakım ‘teşvikler’ içeren toplam dört proje üzerinde düşünüldüğü aktarılıyor.

ABD hükümeti savaşın ilk aşamalarında Gazze halkının zorla yerinden edilmesine karşı çıkacağını açıklamıştı. Fakat konunun uzmanları, sonraki yapılan resmi açıklamalardan Biden yönetiminin Filistinlilerin ‘gönüllü olarak’ göç etmesine karşı çıkmayacağının anlaşıldığını söylüyor.

Axios haber sitesi, İsrailli yetkililerin, Mısır'a hem resmi açıklamalarda hem de özel mesajlarda böyle bir niyetlerini olmadığını ve tedavi için Gazze'den ayrılan Filistinlilerin bölgeye yeniden girebileceği konusunda Mısır'a güvence verdiklerini iddia ediyor.