YDH- “Gazze'nin geri dönüşü olmayan bir noktaya geldiği” uyarısında bulunan Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Çalışma Ajansı (UNRWA), “uluslararası insan haklarına uyulmamasının insanlığın ortak vicdanını yaraladığını” söyledi.
İngiliz The Guardian gazetesi, Gazze için daha fazla fon sağlanması çağrısında bulunan UNRWA Genel Komiseri Philippe Lazzarini'nin şunları söylediğini bildirdi: "Dünya ülkeleri bu trajediyi sona erdirecek siyasi bir irade göstermelidir. Harekete geçmemek ve katliamı durdurmamak, uluslararası toplumun temsilcileri olarak güvenilirliğimizi sonsuza kadar zedeleyecek ve yavaş yavaş herkesi içine alacak sonsuz şiddet döngülerini körükleyecektir.”
‘Aksa Tufa’nından bu yana İsrail saldırılarında 133 çalışanın öldürüldüğünü söyleyen UNRWA, tesislerinde ve merkezlerinde 129 olayın rapor edildiğini açıkladı.
UNRWA bunun yanı sıra 34 genel merkezinin doğrudan saldırıya uğradığını, 57 genel merkezinin ise ağır hasar gördüğünü bildirdi.
“Gazze sakinlerinin yüzde 85'inden fazlasını oluşturan 1,9 milyon insanın evlerinden edildiği” bilgisini veren BM ajansı ayrıca, bu insanların çoğunun da birkaç defa yerini terk etmek zorunda kaldıklarını söyledi.
UNRWA'ya göre, 6 Aralık itibariyle yaklaşık 1,2 milyon Filistinli mülteci, Gazze Şehri'nin kuzeyi de dahil olmak üzere, Gazze’ye bağlı beş şehirde bulunan 151 sığınağa sığındı. Bir milyondan fazla insan da örgütün Han Yunus'un merkezinde ve merkez ilçelerinde ve Refah çevresinde bulunan 94 merkezine sığındı.
Milyonlarca Gazzeli yerinden edilirken, bu bölgeye yapılan insani yardım miktarının Gazze halkının temel ihtiyaçlarına cevap veremediği bildiriliyor.
UNRWA , perşembe günü Mısır'daki Refah sınır kapısından Gazze Şeridi'ne sadece, temel insani yardım taşıyan 69 kamyonun girdiğini, bunun ateşkes günlerinde Gazze'ye giren insani yardımın ancak yarısını oluşturduğunu duyurdu.
Birleşmiş Milletler ayrıca perşembe günü Gazze Şeridi'ne yalnızca 61.000 litre yakıtın girdiğini, bununsa çatışmaların sona ermesi sırasında Gazze'ye gönderilen 110.000 litreden çok daha az olduğunu söyledi.
UNRWA daha önce, savaş öncesinde Gazze'ye günde ortalama 500 yardım kamyonunun girdiğini söylemişti.
UNRWA, telefon hatları ve internet de dahil olmak üzere iletişim yollarının kesildiğini bildirdi. Bu nedenle "BM personelinin Gazze halkının ihtiyaçları hakkında Refah sınır kapısına rapor veremediğini" söyleyen UNRWA, bunun "insani yardım almayı büyük bir zorluk haline getirdiğini" ifade etti.