Yediot Ahronot: 2024 yıllı savaş yılı olacak

10 Aralık 2023

İsrail medyası, İsrailli liderlerin defalarca Hamas'ın başarısız olduğunu ilan etmesine rağmen sahadaki durumun farklı olduğunu söyledi.

YDH- İsrail'de yayımlanan Yediot Ahronot gazetesi bugünkü haberinde, sahadaki durumun İsrailli yetkililerin söylediklerinden farklı olduğunu ve Hamas'ın birkaç ay içinde yok edilemeyeceğini bildirdi.

Yediot Ahronot gazetesi, 65. güne girilen savaşla ilgili şunları söyledi: "Sürekli olarak Hamas'ın yenildiğine dair açıklamalar duysak da sahadaki durum farklı."

Filistinli direnişçileri "terörist" olarak nitelendiren söz konusu gazetede şu ifadeler yer aldı: "İsrail ordusunun bir buçuk aydır savaştığı bölgelerden hâlâ teröristler saldırıyor. Halbuki buranın kontrol altında olduğu söylenmişti.”

Yediot Ahronot gazetesi İsrail için zamanın daraldığı uyarısında bulundu. "Siyasi süre daralırken, İsrail güvenlik aygıtı, 14 yıldan bu yana güçlenen terör ordusunun birkaç ayda yok edilmeyeceğini biliyor."  dedi.

İsrail ordusu geçen hafta, Hamas'ta yenilgi belirtilerinin ortaya çıktığını, ancak ordunun hâlâ daha zamana ihtiyacı olduğunu söylemişti. Gazete, ordunun bu açıklamasından yola çıkarak şunları yazdı: "Öyle görünüyor ki, kışın gelmesiyle birlikte binlerce asker Gazze'den geri dönecek. 2024 boyunca sınırlı hava saldırıları devam edecek ve görünüşe göre 2024'ün tamamı savaş halinde geçecek. Tabii ki, bütün bunlar, Gazze'nin kontrolünü Hamas'tan başka bir partiye devredecek siyasi bir çözüme ulaşamazsak gerçekleşecek.”

Hamas’ı ve sahadaki durum hakkında bilgi veren Yediot Ahronot, Netiv HasAara kasabasına bakan ve Sderot'a sadece birkaç metre uzaklıktaki Beyt Hanun'da ordunun taktiksel başarı elde ettiğini, ancak tehlikelerin henüz bitmediğini yazdı.

İsrail ordusunun bir buçuk aydır Beyt Hanun'da savaştığını, ancak henüz bir sonuç elde edemediğini aktaran gazete şöyle dedi: "Sadece Beyt Hanun'un temizlenmesi birkaç ay sürüyor. Üstelik de burası Hamas'ın en güçlü özel kuvvetlerinin olmadığı bir yer."

"Hamas’ın en güçlü taburları Şucaiye'dedir" diyen Yediot Ahronot, şu bilgileri verdi: “Orada doğup büyüyen ve hiçbir koşulda oradan başka yerlere gitmeyen güçler. Bu nedenle operasyonel olarak, orayı temizlemek için yaklaşık altı aya ihtiyacımız var."

Ayrıca bu gazetenin değerlendirmesine göre, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Hamas mevzileri ciddi şekilde hasar görmüş olsa da Hamas'ın kuzeydeki gücünü kaybettiği şüpheli.

Yediot Ahronot değerlendirmelerine şöyle devam etti: "Han Yunus (Gazze Şeridi'nin güneyinde) büyük bir şehir, ama Gazze’nin aksine, yüksek binaları ve kuleleri yok. İnşaat çalışmaları da henüz başlangıç aşamasında. Çok büyük olan şehrin nüfusu savaşın başlangıcında bir milyondu. Savaşla birlikte buna bir milyon yerinden edilmiş insan da eklendi. Ordunun komando birlikler Hamas'ın ağırlık merkezlerine girmeye çalışıyor.”

Sonuç olarak, Yediot Ahronot gazetesi tüm bu değerlendirmeler sonrası, farklı boyutlardaki bu savaşın en az bir yıl daha sürebileceğini aktarıyor.

7 Ekim günü başlayan savaşta, üzerinden 65 gün geçti. 17 binden fazla Filistinli hayatını kaybetti ve 50 bine yakın kişi de yaralandı.

Yapılan resmi açıklamalara göre, İsrail ordusu ise 425 askerinin öldürüldüğünü duyurdu. Fakat resmi olmayan raporlar ve açıklamalar, ordunun kayıplarının bildirilenden en az üç kat daha fazla olduğunu gösteriyor.

İsrail, savaşın amacının Gazze'deki esirleri kurtarmak ve Hamas'ı yok etmek olduğunu açıklamıştı. Ancak şu ana kadar ulaşılamayan iki hedef ve iki ay süren savaşın ardından, İsrail medyası Gazze'de hâlâ 130'dan fazla İsraillinin esir olarak tutulduğunu söylüyor.