Ürdün, Hayfa limanından mal ihracatını durdurdu

11 Aralık 2023

Ürdün, Yemen’in İsrail gemilerine yönelik saldırıları nedeniyle Hayfa limanından mal ihracatını durdurduğunu duyurdu.

YDH- Ürdün'ün Hayfa limanından mal ihracatını durdurma kararının ardından İsrailli bir site, Ürdün'ün bu kararını, Yemen'in İsrail gemilerini ve Eilat limanını hedef alan askeri operasyonlarına bağladı.

Ürdün Sanayi ve Ticaret Bakanı Yusuf eş-Şemali, cumartesi günü yaptığı açıklamada, Ürdün mallarının işgal altındaki Filistin'in kuzeyinde bulunan Hayfa limanından Amerika ve diğer ülkelere ihracatının askıya alındığını duyurdu.

‘Roya News’ internet sitesinin haberine göre, Şemali, bu kararın nedeninin, ihracat hattının açılması ve ihracat süresinde herhangi bir değişiklik olmaksızın malların Akabe limanından daha düşük maliyetlerle taşınması olduğunu söyledi. 

İsrail'in iş gazetesi ‘Globes’, bu konuyla ilgili olarak sitesinde yayımladığı bir yazıda şu ifadelere yer verdi: "Ürdünlüler, Gazze savaşının başlangıcından bu yana Ürdün mallarının ihracat güzergahının Hayfa limanından Akabe limanına yönlendirilmesini Husilerin saldırılarıyla ilişkilendirmediler. Fakat bu saldırıların, Ürdün'ün kararının nedenlerinden biri olduğu açık."  

Yemen silahlı kuvvetleri sözcüsü Tuğgeneral Yahya Seri birkaç gün önce bir açıklama yapmıştı. Bu açıklamada, Gazze halkının ilaç ve gıda ihtiyaçları giderilmediği sürece, işgal altındaki Filistin'e giden gemilerin, Yemen sularından geçişine izin verilmeyeceği vurgulanmıştı.

Yahya Seri ayrıca şunları söylemişti: “Siyonist rejime giden her gemi bizim için meşru bir hedef olacaktır. Tüm gemileri ve firmaları İsrail limanlarıyla iş yapmamaları konusunda uyarıyoruz.”