İsrail medyası: İsrail Kuzey’de tuzağa düştü

12 Aralık 2023

İsrail medyası, İsrailli yerleşimcilerin, durumda bir değişiklik olmadığı sürece Kuzey’e dönmeyi düşünmediklerini vurguladı.

YDH- İsrail medyası, Hizbullah’ın, Gazze direnişi ile dayanışma amacıyla 8 Ekim’den bu yana sürdürdüğü operasyonları ele aldı. Yapılan açıklamalarda Lübnan İslami Direniş güçlerinin, Kuzey'de stratejik bir avantaja sahip olduğu vurgulandı.  

İsrail Kanal-13 televizyonunun ‘Arap Masası’ başkanı Zvi Yehezkeli “Hizbullah, daha fazla baskı yapmak isteyen ve İsrail’in kendisini dizginlemek zorunda olduğunu bilen taraf. Bu yüzden kuzeyde eli hâlâ güçlü.” dedi.

Zvi Yehezkeli sözlerine şöyle devam etti: “Sivil açıdan bakıldığında kuzey, boş yollarla güçlü bir savaşın içinde görünüyor. Kuzeydeki İsrail bir tuzağa düşmüş durumda.”

Kanal 13'ün ‘Kuzey’ muhabiri Shlomi Eldar ise Kuzey'de olup bitenleri "Zırhlara karşı ATGM (tanksavar füzeleri) savaşı" olarak nitelendirdi.

Eldar, sözlerinin devamında şunları ifade etti: “İkinci Lübnan Savaşı sırasında İsrailliler evlerinde kaldılar ve Katyuşa'yı en tehditkar silah olarak gördüler. Ancak bugün en tehditkar silah tanksavar füzeleridir.”

İsrailli yerleşimcilerin, durum değişene kadar geri dönmeyeceklerini söyleyen Eldar sözlerini şöyle sonlandırdı: “Her biri güvenlik eksikliği nedeniyle ileriki zamanlarda taşınmayı arzuluyor. Ayrıca kendilerini devlet tarafından ihmal edilmiş hissediyorlar.”

İsrailli birçok uzman ve yetkili, Hizbullah’ı, İsrail ordusuna karşı daha güçlü konumda görüyor. Aynı kişiler, caydırılan tarafın Lübnan direnişi değil, İsrail olduğuna inanıyor.

Knesset Üyesi ve eski İsrail Savunma Bakanı Avigdor Lieberman geçtiğimiz ay yaptığı bir açıklamada İsrail hükümetinin Kuzey'deki savaşı kaybettiğini söylemişti.