İsrail’in kayıpları Amerikalıların umudunu kırdı

14 Aralık 2023

Amerikan The Wall Street Journal gazetesi, İsrail ordusunun Gazze’ye yönelik kara harekatının iyi gitmediğini bildirdi.

YDH- The Wall Street Journal’ın haberine göre İsrail’in Gazze’ye yönelik kara operasyonunda yaşadığı son başarısızlıklar, Hamas'ı etkisiz hale getirme hedefinin, Gazze Şeridi'nin kuzey kesiminde bile ulaşılamaz olduğunu gösteriyor.

İsrail rejimi, Gazze’ye karşı başlattığı savaşın hedefini Hamas’ı yok etmek ve Filistinli direnişçilerin elindeki İsrailli tutukluları kurtarmak olarak açıklamıştı.

Wall Street Journal gazetesi kara savaşının önemine dikkat çekerek, İsrail'in Gazze’de artan kayıplarının askeri savaş taktiklerindeki farklılıklardan kaynaklandığını öne sürdü. 

İsrail rejimi, kara savaşının başlamasından bu yana Gazze'de 115 asker ve komutanın öldürüldüğünü ve yaklaşık 600 askerin de yaralandığını açıkladı. 

İsrail’in yasal sansür mekanizmasına rağmen açıklanan bu rakamlar, İsrail ordusunun Filistin direnişi karşısında daha önceki savaşlarla kıyaslanmayacak kadar ağır kayıplar verdiğini gösteriyor.

İsrail istihbarat yetkilisi Şalom Ben Hanan, “Her şeyi uzaktan yok etmeye alışmış İsrail ordusu için evden eve askeri operasyonlar yürütmenin ve olayları yakından kontrol etmenin bir bedeli olacaktı” dedi.

The Wall Street Journal’a göre bazı İsrailli yetkililer, ordu ve güvenlikle ilgili görüşmelerde, bu stratejiyi sorgulamaya başladı.

Şalom Ben Hanan bu tartışmalarla ilgili yaptığı açıklamada “Bunun doğru olmadığı ve farklı şekilde savaşmamız gerektiği, daha doğrusu İsrail askerleri için daha güvenli olacak şekilde savaşmamız gerektiği yönünde eleştiriler duyuyorum” dedi.

Hanan ayrıca bazı yetkililerin, tanklar ve uçaklar yerine bu şekilde savaşmanın gerekli olup olmadığını sorgulayıp, karşı tarafa eleştirilerini ilettiklerinin altını çizdi. 

İsrail rejimi, Gazze'nin kuzeyinde salı günü yaşanan çatışmalarda, aralarında özel Golani Tugayı'nın subay ve askerlerinin de bulunduğu 10 askerinin öldürüldüğünü açıklamıştı. 

Haaretz gazetesi Filistinli direnişçilerin Golani güçlerini bubi tuzaklı bir binaya çekip, binayı patlattığını ve bölgeye daha sonra gönderilen diğer iki ekibi de pusuya düşürerek öldürdüğünü bildirdi.  

İbranice yayın yapan Maariv gazetesi de Şucaiye bölgesindeki operasyonu "iyi organize edilmiş bir pusu" olarak nitelendirdi ve İsrail askerlerinin çöken binanın altında kaldığını bildirdi. 

İbranice yayın yapan Kanal 12 televizyonu ise “Bu sabah savaşın başlangıcından bu yana en sıkıntılı sabahtı” ifadesini kullandı.