ABD: Savaş sürsün ama şiddeti azalsın

15 Aralık 2023

Netanyahu "mutlak zafer" için yemin ederken, Amerika savaşın bir an evvel bitmesini istiyor.

YDH- Jerusalem Post'ta yer alan habere göre Gazze'ye yönelik saldırıların 69.gününe girilirken, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu "mutlak zafer" için yemin etti. 

Netanyahu'nun "mutlak zafer" açıklaması Amerikan Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan'ın Tel-Aviv'i ziyareti sırasında geldi.

Netanyahu ile olan görüşme dahil olmak üzere, Sullivan'ın ziyaretinin detaylarını aktaran Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü John Kirby ise "Hepimiz Gazze'deki savaşın mümkün olduğu kadar kısa sürede bitmesini istiyoruz", dedi.

Kirby, açıklamalarında,  "Biz İsraillilere savaşın ne kadar sürmesi gerektiğine dair şartlar dayatmıyoruz. Onlar güvenlik tehdidini bertaraf ettiklerini düşündüklerinde buna son verebilirler. Biz yoğun saldırılara son verilmesini, saldırıların şiddetinin düşürülmesi gerektiğini söylüyoruz." ifadelerine de yer verdi.

Askeri ve siyasi analistler, savaşın uzaması ve İsrail'in başarısızlığının olumsuz etkileri sebebiyle, Amerika'nın İsrail rejimine kamuoyu önündeki desteğine rağmen kapalı kapılar arkasında eleştirel davrandığını öne sürüyor.

HAMAS liderlerine suikaste izin verildi

Kirby, İsrail rejiminin HAMAS liderlerine yönelik suikast planlarını, bu suikastların onların operasyonel kabiliyetlerine darbe vuracak olması sebebiyle desteklediklerini vurgulayarak, Amerika'nın bu yöntemi el-Kaide ve IŞİD liderlerine karşı uyguladığını söyledi.

8 binden fazlası çocuk olmak üzere, 19 bin civarında Filistinli'nin hayatını kaybettiği saldırıların 69.gününde İsrail ordusu Filistinli kayıpların 7 bininin HAMAS savaşçıları olduğunu iddia ediyor.

HAMAS'ın siyasi ve askeri yetkilileri İsrail rejiminin iddilarının gerçeği yansıtmadığını söylüyor.